Corona virüs pandemisiyle mücadele ettiğimiz bugünlerde dünyanın 21 farklı noktasında yaşayan 25 kişi, virüsten korunma sürecini nasıl geçirdiğini anlattı.

21 Mart- 30 Mart tarihleri arasında Tayland, Brezilya, Dubai, Kosova, İngiltere, Yunanistan, Rusya, Güney Kore, İtalya, İsveç, Belçika, Çin, ABD-Georgia, Kanada, Malta, Polonya, İspanya, İrlanda, Güney Afrika, Sırbistan ve ABD-Florida ‘da yaşayan 20-65 yaş aralığındaki 25 kişi korona virüs süreciyle ilgili soruları yanıtladı. 

Yerleşim yerlerindeki vaka sayısını, gıda ihtiyaçlarını nasıl karşıladıklarını, kişisel tedbirlerini, sokağa çıkma yasağını, çalışma koşullarını, devlet tedbirlerini, sağlık hizmeti yeterliliğini, test sayısını, evde zamanlarını nasıl geçirdiklerini, psikolojik olarak nasıl etkilendiklerini, uyku ve beslenme değişimlerini, meditasyon yapıp yapmadıklarını, birlikte yaşadıkları kişilerin durumdan nasıl etkilendiğini, sosyal medyada geçirdikleri süreyi ve psikolojik etkilerini, internet olmasaydı ne yapacaklarını, durumun geleceği ve dünyaya etkileri hakkında fikirlerini anlattılar. 

Kişiler genel olarak ülkelerindeki veya bölgelerindeki vaka sayısına hâkim durumdalar. İspanya’da yaşayan bir kadın köylerine Madrid’den gelen bir ziyaretçide korona virüs çıktığını söyledi. 

Yunanistan ve İspanya’daki kişiler sokağa çıkma yasağı olduğunu belirtirken Brezilya, ABD ve Belçika’da bazı yerlerde kısıtlamalar olduğu, Sırbistan’da ise gündüz 5 ile gece 5 arası çıkışların, Malta’da ise 65 yaş üstünün dışarı çıkmasının yasaklandığı belirtildi. İspanya’da durumla ilgili sadece süpermarket veya eczaneye gitme izni olduğu, arabada sadece bir kişi olabildiği ve köpeklerle kısa bir yürüyüşü de bir kişinin yapabildiği açıklaması yapıldı. Diğer ülkelerdeki kişiler sokağa çıkma yasağı olmadığını ancak kısmi karantinalar uygulandığını ve temel ihtiyaçlar dışında dışarı çıkmadıklarını söylediler. 

Röportajlara katılan kişiler alışveriş için marketleri ve online yemek sipariş servislerini kullandıklarını belirttiler. Belçika’da bir süpermarkete tek seferde sadece 30 kişi ve bir aileden sadece 1 kişi girebilirken, İrlanda ve Malta’da da benzer kısıtlamalar yaşanıyor. Ayrıca Malta’da yurt dışından dönüp karantinaya girenler için devlet üç gıda paketi sunarak, isteyenlerin servis ücreti ödemeden alışveriş yapmasını sağlıyor. Kanada’daki bir kişi de bahçesinde yetiştirdiği meyve ve sebzeleri tükettiğini belirtti. Aynı şekilde ABD-Georgia’da yaşayan bir kişi de bahçesine çeşitli sebzeler dikmeye başladığını, durumun uzun süreceğini düşündüğü için faydalı olacağına inandığını anlattı. 

Kişisel önlem olarak herkes mümkün olduğunca evde kaldığını, hijyen kurallarına uyduğunu, ellerini sık sık dezenfekte ettiğini anlattı. Bazı kişiler bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için takviyeler aldıklarını belirtirken; ABD Florida’da yaşayan bir kişi kişisel önlemlere ek olarak tabanca ve tüfek mühimmatı satın aldığını belirtti.

Katılımcıların büyük çoğunluğu online olarak çalışmaya devam ettiklerini ve durumdan ekonomik olarak etkilenmediklerini söylerken, bazı kişiler işe gitmeye devam ettiklerini bildirdi. İtalya ve Belçika’daki kişiler şu an çalışamadıklarını, Güney Afrika ve Malta’daki kişiler ise gelir kaynaklarından birini kaybettiklerini ifade etti. Ayrıca bir kişi Vietnam’daki okullar kapandığı için işsiz kaldığını ve bu nedenle İrlanda’ya ailesinin yanına döndüğünü söyledi. Uçuşların iptal olmasıyla yaşadığı yer olan Amerika’ya dönemeyen bir kişi de İsveç’te kaldı.

Devlet tedbirleri kapsamında hükümetlerin market ve eczaneler dışında birçok yeri kapatma, seyahat sınırlamaları ve insanlara evde kalmalarını söylemeleri ile birlikte Belçika, Kanada ve İspanya’da kurallara uymayanlarla ilgili para cezaları uygulanıyor. Çin, İrlanda, Almanya ve Güney Afrika’da yardıma ihtiyacı olanlara finansal destek ve iş hibeleri sağlandığı, Güney Kore’de ise çok sayıda test uygulandığı aktarıldı. 

Hastane ve sağlık personeli durumuyla ilgili Kosova, İngiltere, Rusya, Yunanistan, İtalya, Güney Afrika ve Malta’daki kişiler yetersizlik olduğunu söylerken, Rusya’da yaşayan kişi korona virüs vakalarının az sayıda olmasının nedeni olarak az test uygulanmış olmasını gösterdi. 

Uygulanan test sayısı ile ilgili katılımcılar genel olarak bilgileri olmadığını söylerken, Dubai ve Güney Kore’de yüksek oranda test uygulandığı; Güney Afrika’da 15529 test tamamlandığı; Florida’da 1000 ve İsveç’te 25 Mart itibariyle yaklaşık 24.000 kişi test edildiği bildirildi. 

Evde zaman geçirmekle ilgili olarak bazı kişiler daha fazla sıkıldıklarını, depresif ve kapana kısılmış gibi hissettikleri, bazıları bu fedakarlıkları yaparak yayılmayı önleyecekleri için mutlu olduklarını dile getirdi. 

Kişiler zamanlarını çoğunlukla Netflix, YouTube ve sosyal medya platformlarında geçirirken, bazı kişiler ek olarak yemek yapıyor. Bir kişi online kursa kaydolduğunu, bir kişi evde moral yükseltmek için yarışmalar yapmaya başladıklarını ekledi. 

4 kişi meditasyon yaptığını, 4 kişi daha fazla yediğini, 4 kişi uyku düzenlerinde değişimler olduğunu anlattı. 

Güney Afrika’da yaşayan bir kadın çocuklarının çok korkmuş ve gergin durumda olduğunu söyledi. Bir çocuğunda onu ‘zayıflamış bağışıklık sistemi’ kategorisine sokan bir böbrek bozukluğu olması nedeniyle, Covid-19 hastalığına yakalanması durumunda yüksek risk altında olduğunu ve bu nedenle çocuğunun panik ve stresle sayısız uykusuz gece geçirdiğini açıkladı. Ayrıca çocuğunun ölmekten çok korktuğunu belirtti. 

İrlanda’da yaşayan bir kişi annesinin torunlarını görememesi nedeniyle zorlandığını, Florida’daki bir kişi de oğlunun çalışmaya devam ettiği için hastalanmaktan korktuğunu söyledi. 

Kişiler sosyal medya kullanma oranıyla ilgili genel olarak yüksek seviyelerde oranlar paylaştılar. İtalya ve Taylan’daki kişiler 12 saat çevrimiçi olduklarını eklediler. 

Sosyal medyanın psikolojilerine etkisiyle ilgili kullanıcıların bir kısmı bu ortamları daha paranoya, endişe ve korku tetikleyici bulduklarını ve olumsuz etkilendiklerini söylerken bazı katılımcılar yalan haberlerle ilgili olarak çok üzüldüklerini bildirdi. Bazı kişiler sosyal medyayı eğlenmek ve gülmek için kullandıklarını ya da olumlu bakarak içeriklerden etkilenmediklerini söyledi. Sırbistan’da yaşayan bir kişi korona süreciyle birlikte yaşamlarımızı sosyal medyada öngörülen yaşamlarla karşılaştırmanın dezavantajlarını gördüğünü vurguladı. 

Katılımcılar haberleri takip etme sıklıklarıyla ilgili genel olarak her gün aktif olduklarını belirtirken, bazı kişiler olumsuz etkilenmemek için kendilerine bu konuda sınırlandırmalar getirdiklerini ifade ettiler.

İnternet olmasaydı zamanınızı nasıl geçirirdiniz sorusuna katılımcıların çoğu okuma etkinliği yapacağı cevabını verdi. 

Durumun geleceği hakkında kimileri karamsarken, kimileri çalışma düzeninde ve ekonomide ileriye dönük olarak olumlu etkiler olabileceğine inanıyor. Genel olarak katılımcılar yıl boyunca korona virüsle mücadele sürecinin devam edeceğini söylerken bazıları durumun daha kötüye gideceğini hissediyor. 

Asyalı çocuklara ve yetişkinlere İngilizce öğreten bir kişi süreci ilk elden gözlemlediğini ve aylarca dar alanda yaşamak zorunda kalan ailelerde öfke ve istismar etkileri gördüğünü, bazılarına ders esnasında şahit olduğunu ve öğrencilerinin çoğunun kilo aldığını belirtti. 

Virüsün dünyaya etkisiyle ilgili olarak bazı kişiler bu durumu doğanın bir mesajı olarak yorumlarken, bazıları aynı gemide olduğumuzu vurguluyor. Bazı katılımcılar yaşananların insanları daha az bencil yapacağını, temizlik alışkanlıklarında daha bilinçli olunacağını, insanlığa bir uyandırma çağrısı geldiğini söylerken; bazıları intihar olaylarının ve yabancı düşmanlıklarının artacağını, zihinsel sorunların tetikleneceğini, bazı evliliklerin biteceğini ve ekonomik olarak zor günler yaşanacağını düşünüyor. 

Alya ŞAHİN


Hangi ülkede ve hangi şehirde yaşıyorsunuz?

  1. Scott ANDERSSEN (SA)-Chiang May / Tayland
  2. Bjorn HAEGEMAN (BM)-Belçika / Gent
  3. Willian Marques FIORATTI (WMF)-Brezilya / Praia Grande
  4. Tugay TOKER (TT) –Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) / Dubai
  5. Fatlum GASHI (FFG)-Kosova / Priştina
  6. Helen (H)-İngiltere / Plymouth
  7. Oleg DERYAEV (OD)-Rusya / Rostov-on-Don
  8. Berkay KISMALI (BK)-Yunanistan / Atina
  9. Su Jeong CHOI (SJC)-Güney Kore / Seul
  10. Matteo CERICA(MC)-İtalya / Viterbo
  11. Bev THISTLETON-İspanya / Almeria
  12. Xlying (X)-Çin / Xian Yang
  13. Stacy CASWELL(SC)-Güney Afrika / Howard
  14. Jennifer MAE (JM)-Sırbistan
  15. Barry (B)-İrlanda
  16. Rossalinda (R)- İsveç / Rimforsa
  17. Verdell C. (VC)-Polonya
  18. Jet TURBIDE (JT)-Kanada / Fredericton
  19. Laureen(L)-Kanada,Alberta  / Brooks
  20. Merve ÇETİN-Malta / Sweiqi
  21. Yvette du TOIT (YdT)-Malta / Gozo Island
  22. Gege(GG)-Amerika Birleşik Devletleri, Georgia /Atlanta
  23. Valarie (V)-Amerika Birleşik Devletleri / Florida
  24. Margaret MORAN (MM)-Amerika Birleşik Devletleri / Florida
  25. Derya AYDOĞAN (DA)-Almanya / Berlin

Kaç yaşındasınız? Yalnız mı yaşıyorsunuz?

  1. SA-Tayland: 34 yaşındayım. Yalnız yaşıyorum. 
  2. BM-Belçika: 30 yaşındayım ve bir oda arkadaşı ile yaşıyorum.
  3. WMF-Brezilya: 33 yaşındayım. Annemle yaşıyorum.
  4. TT-Dubai: 28 yaşındayım ve yalnız yaşıyorum.
  5. FG-Kosova: 30 yaşındayım ve ailemle yaşıyorum.
  6. H-İngiltere: Ben 57 yaşındayım ve şu anda 93 yaşındaki annemle yaşıyorum.
  7. OD-Rusya: 35 yaşındayım. Yalnız yaşıyorum.
  8. BK-Yunanistan: 32 yaşındayım. Yalnız yaşıyorum.
  9. SJC-Güney Kore: 40 yaşındayım, yalnız yaşıyorum.
  10. MC-İtalya: 38 yaşındayım. Ailemle yaşıyorum. 
  11. BT-İspanya: 61 yaşındayım ve kocam ve iki köpeğimizle yaşıyorum.
  12. X-Çin: 20 yaşındayım ve ailemle yaşıyorum.
  13. SC-Güney Afrika: 45 yaşındayım ve 2 kızım var. Biri 17 yaşında, diğeri 10 yaşında.
  14. JM-Sırbistan: 50 yaşındayım. 13 yaşındaki oğlumla yaşıyorum ve seyahat ediyorum.
  15. B-İrlanda: 26 yaşındayım.19 Mart’a kadar Vietnam’ın Ho chi Minh şehrinde kız arkadaşımla yaşıyordum. Şimdi İrlanda’daki ailemin yanına geldim ve evimde yaşıyorum. 
  16. R-İsveç: 65 yaşındayım ve yalnız yaşamıyorum. Aslen Amerika Birleşik Devletleri’nden, Racine şehrindenim. Şu anda İsveç’te Rimforsa adında küçük bir kasabada kaldım.
  17. VC-Polonya: 30 yaşındayım, yalnız yaşıyorum.
  18. JT-Kanada: 43 yaşındayım ve diğer iki insanla yaşıyorum.
  19. L-Kanada: 50 yaşındayım ve evet yalnız yaşıyorum.
  20. MÇ-Malta: 34 yaşındayım. Ev arkadaşımla yaşıyorum
  21. YdT-Malta: 55 yaşındayım ve en iyi arkadaşımla birlikte yaşıyorum.
  22. GG-ABD, Georgia: 55 yaşındayım, emekli bir İngilizce öğretmeniyim. Ben üç çocuk annesiyim. Yalnız yaşamıyorum.
  23. V-ABD, Florida: 56 yaşındayım. Hayır yalnız yaşamıyorum.
  24. MM-ABD, Florida: 52 yaşındayım ve hayır yalnız yaşamıyorum.
  25. DA-Almanya: 33 yaşındayım. Eşimle birlikte kalıyorum.

Bulunduğunuz yerleşim yerinde korona virüs vakası oldu mu?

Güncel verileri takip etmek için: link
  1. SA-Tayland: İki tane görüldü.
  2. BM-Belçika: Bilmiyorum. 
  3. WMF-Brezilya: Evet. Tam sayıyı bilmiyorum.
  4. TT-Dubai: Evet Dubai’de 248 vaka var.
  5. FG-Kosova: Ülkemde bugüne kadar yaklaşık 26 COVID vakası vardı.
  6. H-İngiltere: Şu anda yakın çevremdeki hiçbir vaka durumunu bilmiyorum.
  7. OD-Rusya: Hayır. Rusya’da 28 Mart itibariyle 840 vaka bulunuyor. 
  8. BK-Yunanistan: Şu anda bütün ülke bu hastalıkla çalkalanmakta. Tam sayıyı bilmiyorum. Arkadaşlarım aşırı panik durumundalar.
  9. SJC-Güney Kore: Evet oldu. 
  10. MC-İtalya: Bilmiyorum.
  11. BT-İspanya: Köyümüze gelen 1 vaka bildirildi. Madrid’den bir ziyaretçi tarafından geldi.
  12. X-Çin: Burada corona virüsü vakaları var ve 200 kişi enfekte olabilir ancak Çin virüsün yayılmasını kontrol altına aldığı için şimdi tedavi ediliyorlar. Kış tatili 2 ay önce başladığından beri evdeyim ve benim çevremde hiçbir enfeksiyon yok. 
  13. SC-Güney Afrika: Güney Afrika’daki ilk vakadan bu yana 18. Gün- ve hala erken günlerde olduğu gibi- birkaç durum olmuştur- rakamlar belirsiz.
  14. JM-Sırbistan: Sırbistan’da şu anda yaklaşık 380 onaylanmış dava var.
  15. B-İrlanda: Hayır, burada olan kimse yok. 
  16. R-İsveç: Şu anda yaşadığım kasabada yok, memleketimde 5 teyit edilmiş vaka var.
  17. VC-Polonya: Son kontrol ettiğimde Polonya’da 250’den fazla Covid19 vakası vardı. Bölgemde yaklaşık 40 vaka bildirildi.
  18. JT-Kanada: Evet, şu an ilimde 17 vaka var.
  19. L-Kanada: Şimdiye kadar Brooks’da olmadı ama çevresindeki şehirlerde çok var.
  20. MÇ-Malta: 107 adet vaka var ve ölüm yok.
  21. YdT-Malta: 134 kişide Malta’da ve 1 Gozo’da vaka var.
  22. GG-ABD, Georgia: Burada COVID-19 hakkında herhangi bir vaka bildirilmemiştir.
  23. V-ABD, Florida: Evet.
  24. MM-ABD, Florida: Evet 3 ilçede görüldü. 
  25. DA-Almanya: Evet şimdiye kadar 2462 kişi enfekte oldu ve 11 kişi yaşamını yitirdi.

Şehrinizde sokağa çıkma yasağı var mı? Dışarı çıkıyor musunuz?

  1. SA-Tayland: Hayır dışarı çıkmak yasak değil. Sadece yemek için çıkıyorum. 
  2. BM-Belçika: Burada bazı yerlerde var ama sokağa çıkma yasağı ‘henüz’ yok.
  3. WMF-Brezilya: Evet. Ben sadece işe gidiyorum.
  4. TT-Dubai: Hayır sokağa çıkma yasağı yok ama mümkün olduğunca az çıkıyorum.
  5. FG-Kosova: Son 7 gündür dışarı çıkmıyorum. 
  6. H-İngiltere: Sokağa çıkma yasağı yok, evet, hala köpeğimi gezdirmeye veya bir şeye ihtiyacımız olduğunda dışarıya çıkıyorum. 
  7. OD-Rusya: Sokağa çıkma yasağı yok, normal yaşam devam ediyor.
  8. BK-Yunanistan: Sokağa çıkma yasağı var ama henüz sokağa çıkma yasağımız yokken de sadece market alışverişi için dışarıya çıkıyordum. Biraz da şanslıyım büyük bir terasım var, en azından güneş görüyorum.
  9. SJC-Güney Kore: Sokağa çıkma yasağı yok ve temelde iş ve gerekli şeyler için maskeli dışarı çıkıyoruz.
  10. MC-İtalya: Sokağa çıkma yasağı henüz yok ama hükümet sadece çok önemli ihtiyaçlar için dışarı çıkmamızı istiyor. 
  11. BT-İspanya: Evet. Sadece süpermarket veya eczaneye gitmemize izin verildi. Arabada sadece bir kişi olabiliyor. Köpeklerinizle kısa bir yürüyüş (bir kişi) yapabiliyorsunuz. Dışarı çıkmıyorum.
  12. X-Çin: Virüs patladığında şehrimde sokağa çıkma yasağı vardı ve o zaman zar zor dışarı çıkabiliyordum.
  13. SC-Güney Afrika: 26 Mart itibariyle, saat 12: 00’de tam bir karantina olacak. Evlerimizi terk etmemize izin verilmeyecek. Bazı süpermarketler sadece 18: 00’e kadar açık olacak ve temel ihtiyaçlar için hizmet veren bazı işletmeler açık kalacak. Diğer tüm işletmelerin kapatılması talimatı verilmiştir.
  14. JM-Sırbistan: 05.00-05.00 arasında sokağa çıkma yasağı var. Bugün markete gittik, ancak üç gündür dışarı çıkmamıştık.
  15. B-İrlanda: Sokağa çıkma yasağı yok ama kısmi bir karantina var. Okullar, spor salonu, kuaför, dinlenme tesisleri kapalı. Sadece süpermarketler ve eczaneler açık. İnsanlardan evlerinde kalmaları ve hareketlerini en aza indirmeleri isteniyor. İnsanların yürüyüş yapmasına izin veriliyor, ancak sosyal mesafeye uyarak birbirlerinden en az 2 metre uzakta olmaları isteniyor.  
  16. R-İsveç: Hayır, yaşadığım yerde yasak değil.
  17. VC-Polonya: Benim şehrimde sokağa çıkma yasağı yok. Kendi kendine empoze edilen karantina ve kısıtlı hareket politikası var. Sadece bakkala ihtiyacım varsa, eczaneye gitmem gerekirse veya evimin dışında kısa bir yürüyüş yapmak istersem dışarı çıkıyorum. Bu aktivitelere izin veriliyor, ancak diğerlerinden 1,5 metre uzak durmalısınız ve aile olmadıkça ikiden fazla kişi birlikte yürüyemez.
  18. JT-Kanada: Hayır, sokağa çıkma yasağı yok ama benzin, tıbbi ihtiyaçlar ve yiyecek satın alınacak yerler gibi temel hizmetler dışında her şey kapalı. Bir markete gitmek dışında hiç dışarı çıkmıyorum.
  19. L-Kanada: Sokağa çıkma yasağı yok, insanlar hala çıkıyor (23 Mart). Bu yüzden şu anda haftada yaklaşık bir kez dışarı çıkıyorum.
  20. MÇ-Malta: Sokağa çıkma yasağı bulunmamakta ancak tüm restoranlar, spor salonları vs. kapalı. İnsanların dışarıda vakit geçirmemesi için önlemler alınıyor. Karantinada olduğum için sokağa çıkmıyorum.
  21. YdT-Malta: 65 yaş üstünün sokağa çıkması yasak. Dışarı çıkmıyorum 
  22. GG-ABD, Georgia: Şu anda şehrimde sokağa çıkma yasağı yok. Birçok işletmenin kapalı olmasına rağmen yerel parkta çok sayıda insan olduğunu fark ettim. Bazı insanlar tehlikeleri ciddiye almıyor gibi görünüyor. Ailem ve ben resmen kendimizi karantinaya alıyoruz.
  23. V-ABD, Florida: Şimdi yasak değil. Evet, biraz dışarı çıkıyorum. Dışarı çıkmayı sınırlamaya çalışıyorum.
  24. MM-ABD, Florida: Hayır, dışarı çıkıyorum.
  25. DA-Almanya: Sokağa çıkma yasağı yok ama biz evden çıkmıyoruz.

Gıda gibi temel ihtiyaçlarınızı nasıl karşılıyorsunuz?

  1. SA-Tayland: Genellikle Food Panda uygulamasını kullanıyorum.
  2. BM-Belçika: Hala yiyecek mağazalarına gidebiliyoruz. Bir seferde sadece 30 kişi ve bir aileden sadece 1 kişi markete girebiliyor.
  3. WMF-Brezilya: Süpermarkete maske ile gitmeyi planlıyoruz ve eğer insanlarla doluysa pes ediyorum.
  4. TT-Dubai: Markete giderek karşılıyorum.
  5. FG-Kosova: Çok fazla yiyecek aldık ve bir şeye ihtiyacımız olursa süpermarketler saat 20.00’ye kadar açık. 
  6. H-İngiltere: Alışveriş yapmaya gidebiliyorum. 
  7. OD-Rusya: Marketten karşılamaya devam ediyoruz.
  8. BK-Yunanistan: Online yemek satışı devam ediyor marketler önlemler dahilinde çalışmaya devam ediyor. Dışarıdan yemiyorum. Evde kendim yemeğimi hazırlıyorum.
  9. SJC-Güney Kore: Genellikle marketler için online dağıtım sistemini kullanıyorum ve acil durumdaysa binamdaki merdivenlerden aşağıdaki uygun mağazaya gidiyorum.
  10. MC-İtalya: Süpermarketlerden.  
  11. BT-İspanya: Süpermarkete gitmemize izin verildi.
  12. X-Çin: O zamanlar süpermarket her zaman yeterliydi, ancak dışarı çıkmaya korkuyorduk. Bu yüzden toplumun yiyeceği et ve sebze gibi şeyler için zamanında yiyecek teslim eden toplum hizmetleri vardı.
  13. SC-Güney Afrika: Evlerimize yemek getiren servislerimiz var. Birkaç küçük süpermarketin olduğu şehir merkezine 2 blok uzaklıkta yaşıyorum ve bu şekilde yiyecek alabiliyorum. Ayrıca 3 hafta boyunca bize yetecek kadar stoğum var.
  14. JM-Sırbistan: Alışveriş çok zor olmadı, sadece bir süre dışarıda bekliyoruz çünkü bir seferde sadece sınırlı sayıda kişinin markete girmesine izin veriyorlar.
  15. B-İrlanda: Annem ev için sadece gerekli yiyecekleri satın alıyor ve alışverişe gitme süresini kısıtlıyor. Bazı mağazalar, bir kerede mağazada izin verilen müşteri miktarını sınırlıyor. 
  16. R-İsveç: Kısıtlama yok, sadece alışverişe gidiyorum.
  17. VC-Polonya: Teslimat siparişi veya yiyecek satın alarak. 
  18. JT-Kanada: Marketler açık ve stok yapılmasından kaçınmak için bazı eşyalarda sınırlar vardır. Ayrıca, bu noktada restoranlar sadece paket servisi için açık durumda.
  19. L-Kanada: Satın almaya gidiyorum. Ayrıca yaz aylarında bir bahçe yetiştiriyorum ve sonbaharda çok fazla sebze topluyorum ve çok fazla yemek yapıyorum. Tam sağlıklı bir dondurucum var.
  20. MÇ-Malta: Ev arkadaşım yurt dışından geldiği için 14 gün karantinada kalması gerekiyor. Dolayısıyla ben de karantinadayım. Devletin sağlamış olduğu 3 adet paketten (gıda) birini seçip talep ettik. Bu pakette meyveden sebzeye, yumurtadan ekmeğe her şey var. Sizin için alışveriş yapıp getiriyorlar fişi ile birlikte. Alışveriş tutarını ödüyorsunuz ve hizmet ücreti yok.
  21. YdT-Malta: Bazı marketler kapandı. Açık olanlarda kasiyerlerin etrafında bir koruma var ve bazen aynı zamanda 5 ya da küçük bir yerse 2 kişi markete girebiliyor.
  22. GG-ABD, Georgia: Sorunları gördüğümde Çin karşı karşıya kaldı ve ABD’deki virüsün ilk vakalarını duydu. Mağazaya gittim ve birçok dondurulmuş meyve ve sebze aldım. Ayrıca su, tuvalet kâğıdı, Playtex eldiven ve 2 M3 Maskesi aldım. Bulabildiğim tek maskeler onlardı. 
  23. V-ABD, Florida: Marketlerimiz hala açık ve almak için bazı restoranlar var.
  24. MM-ABD, Florida: Süpermarketlere gidiyorum.
  25. DA-Almanya: Haftada bir ya da 2 haftada bir markete gidiyoruz ve ihtiyaçlarımızı alıp hemen eve dönüyoruz.

Kişisel olarak ne gibi önlemler aldınız?

  1. SA-Tayland: Zamanımın %90’ını içeride geçiriyorum.
  2. BM-Belçika: Çalışmayı bırakmak zorunda kaldım. Otelde çalışıyordum. Bu yüzden evde karantinadayım.
  3. WMF-Brezilya: Ellerimi defalarca yıkamak veya alkol kullanıyorum. Ev içinde ayakkabı kullanmıyorum ve içeri girmeden önce kıyafetlerimi dışarıda çıkarıyorum.
  4. TT-Dubai: Kendime bakıyorum, sağlığıma dikkat ediyorum.
  5. FG-Kosova: Bence bu konuda gerçek bir tehditten daha fazla panik yapılıyor.
  6. H-İngiltere: Dışarıdayken kendim ve diğerleri arasında bir mesafe tutuyorum ve düzenli olarak ellerimi yıkıyorum. Bağışıklık sistemimi güçlendirmek ve korumak için bal, taze limon ve zencefil içiyorum.
  7. OD-Rusya: Ellerimi yıkıyorum.
  8. BK-Yunanistan: Zaten başak burcuyum temiz ve titiz yaşamaya gayret ediyorum. Bu süreçte evde olduğum için sürekli derli toplu olma durumundayım.
  9. SJC-Güney Kore: İş dışında evde kalıyorum ve hijyen kurallarına uyuyorum. 
  10. MC-İtalya: Evde kalıyorum. 
  11. BT-İspanya: İç mekânda kalın ve diğer insanların arasına karışmayın dendi. Ben de evde kalıyorum.  
  12. X-Çin: Korktuğum için odayı korudum, dezenfekte etmek için tıbbi maske ve alkol aldım. Ve düzenli olarak ellerimi yıkıyorum. 
  13. SC-Güney Afrika: Dışarı çıkmıyorum. 
  14. JM-Sırbistan: Dışarı çıkışları en aza indirmek için bir seferde birkaç gün için alışveriş yapıyorum.
  15. B-İrlanda: Evimde kendimi izole ediyorum, günde bir yürüyüşe çıkıyorum ama diğer insanlara olan uzaklığımı koruyorum. Ellerimi düzenli olarak yıkıyorum ve el dezenfektanı kullanıyorum. Vietnam’dayken, halka açıkken, taksilerde, dükkanlarda vb. bir yüz maskesi taktım. 
  16. R-İsveç: İnsanlardan uzak duruyorum.
  17. VC-Polonya: İşyerim hala açık, ancak kısıtlamalar başlamadan evden çalışmayı seçtim. Astım problemim olduğu için sağlığıma dikkat ediyor ve kendimi izliyorum. Her gün vitamin alıyorum, takviyeleri yanımda tutup, gerektiğinde alıyorum. Derin nefes alma aktiviteleri yapıyorum ve genellikle duman, güçlü kokular ve hastalanma gibi astımımı tetikleyebilecek şeylerden kaçınmaya çalışıyorum. Bu yüzden evimi temiz tutar ve sık sık ellerimi yıkarım.
  18. JT-Kanada: Sadece ihtiyacım olanı satın alıyorum istediğimi değil! Bu işte birlikte çalışmaya ihtiyacımız var. 
  19. L-Kanada: Yarın dışarı çıkmak zorundayım ve bakkal dükkânına gittiğimde sosyal mesafe kurallarına uyacağım ve tek kullanımlık eldivenler giyeceğim.
  20. MÇ-Malta: Sürekli kolonya ve dezenfektan kullanıyorum. Ellerimi 30 saniye boyunca anti bakteriyel sabun ile yıkıyorum.
  21. YdT-Malta: Kurallara uyuyorum, evde kalıyorum ve hijyen kurallarına dikkat ediyorum.
  22. GG-ABD, Georgia: Tatlı patates, havuç, domates ve kereviz gibi sebzeler dikmeye başladım. Bu gıdaların üretilmesi zaman alacaktır, ancak virüs tehlikelerinin 3 aydan daha uzun sürmesi durumunda faydalı olacak.
  23. V-ABD, Florida: Sosyal izolasyon, elleri yıkama ve dışarı çıkma zamanımı sınırlama.
  24. MM-ABD, Florida: Ev tipi kâğıt ürünleri stoğunu ve tezgâh üstü ilaçları kontrol ettim. Gerekirse yeniden stoklayacağım. Reçetemi kendim ve ailem için gerektiği gibi doldurdum. El dezenfektanımı çantamda yanımda taşıyorum. Lysol marka temizleyici, sprey ve mendil satın almaya çalıştım, ancak haftalardır stokta yoklar. Dişlerimi temizlettim ama diş boşluğu doldurma randevumu iptal ettim. Aile üyelerimin üç ayda bir olan doktor kontrol randevusu iptal edildi. Evden çalışmaya devam ediyorum. Vali ve Cumhurbaşkanı tarafından anlatılan girişimleri takip ediyoruz. Ellerimi sık sık yıkıyorum. Süpermarket alışverişlerinden eve döndükten sonra kıyafet değiştirip duş alıyorum. Saçlarımı her gün yıkıyorum. Köpeğimi haftalık olarak yıkıyorum. Köpeklerin kuru mamalarını doldurdum. Tabancalarım ve tüfeğim için daha fazla mühimmat satın aldım. Daha sık dua ediyorum.
  25. DA-Almanya: Acil bir durum olmadığı sürece evden çıkmamak, eğer çıkıldıysa eldiven takıyoruz. Yüzümüze dokunmadan eve dönmeye çalıyoruz. Eve girerken dezenfekte sıktıktan sonra banyoya gidip hemen duş alıyoruz. Kıyafetlerimizi de yıkıyoruz. Alışveriş yaptıktan sonra alınan ürünlerin paketlerini sabunlu suyla temizledikten sonra 3 gün havalandırıyoruz. Marketteyken sosyal mesafeyi korumaya çalışıyoruz.

İşe gidiyor musunuz? Uzaktan çalışıyor musunuz? Ekonomik olarak bu durumdan etkilendiniz mi?

  1. SA-Tayland: Bilgisayarımdan çalışıyorum ve AUD (Avustralya doları) zayıflaması dışında finansal olarak etkilenmedim.
  2. BM-Belçika: Evdeyim ve mali durumun nasıl olacağından emin değilim.
  3. WMF-Brezilya: Kayıtlı bir hemşire olduğum için işe gideceğim.
  4. TT-Dubai: Evden çalışıyorum bu yüzden şu an etkilenmedim.
  5. FG-Kosova: Çalışmıyorum ama babam çalışıyor ve bu yangın gibi bir durum.
  6. H-İngiltere: Evden çalışıyorum, şu anda başka işim yok. Şu anda ekonomik olarak etkilenmiyoruz ancak tüm bunlar bittiğinde, işçi sınıflarındaki herkesin etkileneceğinden eminim.
  7. OD-Rusya: İşe gitmeye devam ediyorum.
  8. BK-Yunanistan: Yüksek risk grubunda olduğumdan dolayı ücretli izin halindeydim. Sistem el vermesi durumunda evden çalışmaya başlayabilirim, işyerinden haber bekliyorum. Hiçbir şeyimi eksik etmiyorum; bir alacakken iki alıyorum dolayısıyla bu da ekonomik olarak bayağı etkiliyor. İki katı harcama söz konusu.
  9. SJC-Güney Kore: Evet, laboratuvarda çalıştığımdan beri işe gidiyorum. Ve hayır, ekonomik olarak etkilenmiyorum ama Corona virüsü salgını nedeniyle maske, dezenfektan gibi şeyler için daha çok para harcıyorum.
  10. MC-İtalya: Şu anda çalışmıyorum ve tabii ki bu dönemde maaşım yok. 
  11. BT-İspanya: Evden çalışıyorum. Durumdan finansal olarak etkilenmedim.
  12. X-Çin: Hayır ben öğrenciyim ve şirketlerin çalışmayı durdurduğunu veya uzaktan çalışmaya başladığını biliyorum.
  13. SC-Güney Afrika: Online öğretmen olarak çalışıyorum ve bu devam etti. Ayrıca yerel bir spor salonunda kalifiye bir kişisel antrenörüm ve buranın kapanması nedeniyle bu geliri feda etmek zorunda kaldık. Bu geliri kaybettiğimden dolayı ekonomik olarak etkilendim. Ben yalnız bir ebeveynim ve evin geçimini tek başıma sağlıyorum. Bu yüzden mali durumum kesinlikle etkilendi.
  14. JM-Sırbistan: Şu anda çevrimiçi İngilizce öğretmeni olarak çalışıyorum ve birçok insan kaldığı için öğrenci sayısı artmış görünüyor. Gelirimde şu ana kadar bir azalma görmedim.
  15. B-İrlanda: Şubat’ın başından beri Vietnam’daki okullar kapandığı için işsiz kaldım. Sonuç olarak, online eğitmenliğe başladım. Ancak internetten kazandığım para Vietnam’da yaşamaya devam etmem için yeterli değildi ve eve İrlanda’ya dönmem gerekiyordu. İrlanda’da işsizlik ödeneği hükümetimden alabilirim, bu yüzden bunun için başvurdum. Şu anda evde yaşıyorum, bu yüzden masrafım yok (kira, fatura vb.) 
  16. R-İsveç: Evden çalışıyorum. Online eğitimini bırakmak zorunda kalan öğrencileri kaybetmiş olmama rağmen, hayır henüz ekonomik olarak etkilenmedim.
  17. VC-Polonya: Evden çalışıyorum, ancak pek çok şahsen yetişkin öğrenciyi kaybettim çünkü çevrimiçi derslerde rahat değillerdi.
  18. JT-Kanada: Evden çalışıyorum dolayısıyla ekonomik olarak etkilenmedim. 
  19. L-Kanada: Evde online tam zamanlı çalışıyorum ve her zamanki gibi meşgulüm.
  20. MÇ-Malta: Tedbir amaçlı olarak home-office çalışmaya başladık. Bu durumdan ekonomik anlamda etkilenmedim.
  21. YdT-Malta: Çalıştığım okul kapandı ve sadece online eğitimler veriyorum. 
  22. GG-ABD, Georgia: Ailem bu olaydan ekonomik, zihinsel, duygusal veya sosyal olarak etkilenmedi. Fırtına ve tornado kasırgası gibi şeyler yaşadık.  Daha önce olası felaketlere hazırlık yapmak zorunda kaldık. Bu çok farklı değil.
  23. V-ABD, Florida: Evden çalışıyorum. Durumdan ekonomik olarak etkilenmedim. 
  24. MM-ABD, Florida: Evet. Uzaktan çalışıyorum. Ekonomik olarak etkilenmedim.
  25. DA-Almanya: Doğum iznine ayrıldığım için 15 Şubat’tan itibaren çalışmıyordum. Ekonomik olarak henüz etkilenmedim ama yakın zamanda piyasaların dengesinin bozulması hepimizin bütçelerine yansıyacak.


Devlet konuyla ilgili hangi tedbirleri aldı?

  1. SA-Tayland: Okullar kapatıldı. Ülkeye girişler için sınırlı erişim var. 
  2. BM-Belçika: Yarı karantinaya devam ettiler, bu yüzden dışarıda gruplar içinde olamayız. Para cezaları uygulanıyor.
  3. WMF-Brezilya: Eczane, marketler ve hastaneler hariç tüm yerlerin kapatıldı. Sokakta ve plajda yürüyüş, dışarı çıkma veya herhangi bir şehre gitmek yasak. Yeni sağlık noktaları açıldı.
  4. TT-Dubai: Gerekli tüm tedbirleri alıyorlar. 
  5. FG-Kosova: Hükümet, dışarı çıkmamamızı ve 3 metreden daha yakın temaslardan kaçınmamızı söylüyor. 
  6. H-İngiltere: Hükümet tüm barlar, kulüpler ve toplantı yerlerinin kapatılması ve insanların evde kalması için çağrıda bulundu. 
  7. OD-Rusya: Belirli durumlar arasındaki hareketler kısıtlandı. (28 Mart-5 Nisan arasında Market ve eczaneler hariç tüm perakende satış yapan yerler, restoran, bar ve kafelerin 28 Mart’tan itibaren 5 Nisan’a kadar kapalı olmasına karar verildi.)
  8. BK-Yunanistan: Bir hayli tedbir alındı. Yasak öncesinde de mecbur olmadıkça kimse dışarıya çıkmıyordu. Cafe, restoran, gece kulüpleri, restoranlar hepsi kapalıydı. Bazı hastaneler sadece Corona ile ilgileniyor bazıları normal hastalıklarla.  
  9. SJC-Güney Kore: Epey test uyguladılar. Eğer semptomları birkaç gün kendimizde gördüysek hemen hastaneye gitmemiz için çağrıda bulundular. 
  10. MC-İtalya: 3 Nisan’a kadar ülkeyi kapattılar. 
  11. BT-İspanya: Kurallara uymayanlar için para cezasıyla tamamen karantina söz konusu.
  12. X-Çin: Onlar harikalar. Tüm hastaları ücretsiz iyileştirdiler ve fakirlere yardım ettiler.
  13. SC-Güney Afrika: Hükümet, finansal desteğe yardımcı olmaları için bir iş hibesi sunarak küçük işletmelere biraz rahatlama getirdi.  Bağımsız bir çalışan olduğum için bu sektöre girmiyorum.
  14. JM-Sırbistan: Hükümet, gereksiz bulduğu tüm işletmeleri kapattı, restoranlar sadece dışarı hizmet veriyor, otobüsler ve tramvaylar kapatıldı, 65 yaş üstü kimsenin dışarıya gitmesine izin verilmiyor.
  15. B-İrlanda: Hükümetim insanların hareketini kısıtladı, çeşitli işletmeleri ve okulları kapattı, işini kaybedenlere para kazandırdı. Hükümetimiz virüsle mücadelede harika bir iş çıkarıyor. 
  16. R-İsveç: Her zamanki, dışarı çıkmanıza gerek yoksa, evde kalın, 70 yaşın üzerindeyseniz mümkün olduğunca sosyal temastan kaçının.
  17. VC-Polonya: Okullar kapalı, alışveriş merkezleri, halka açık toplantılar yasaklandı. Sadece temel ihtiyaçlar için dışarı çıkabilirsiniz, bu köpeğinizi yürümek, işe gitmek, doktora, eczaneye veya markete gitmek içerir. Kısa yürüyüşlere veya bisiklete binmeye izin veriliyor ancak ikiden fazla kişiyle yürüyemezsiniz ve en az 1,5 metre mesafeyi korumalısınız.
  18. JT-Kanada: Hükümet tüm sınırları kapattı ve tüm uluslararası seyahatleri iptal etti. Ülke içinde sadece gerekli seyahatlere izin veriliyor. İnsanlar alışveriş yaparken veya farklı illerde seyahat ettikten sonra kendi kendini karantina etmeyip sosyal olarak kendilerini başkalarından uzaklaştırmazlarsa para cezasına çarptırılırlar.
  19. L-Kanada: Hükümet insanların mümkünse evde kalmasını ve sosyal mesafeyi denemesini tavsiye etti.
  20. MÇ-Malta: Restoranlar, spor salonları gibi kalabalık ortamları kapattı.
  21. YdT-Malta: Uçuşlar yasaklandı, herkes kendisini karantinaya aldı ve dışarı çıkarlarsa para cezası ödemek zorundalar. 
  22. GG-ABD, Georgia: ABD Hükümeti, vatandaşlara mümkün olan her şekilde yardım edilmesini sağlamak için FEMA, CDC ve Amerika Liderliği ile birlikte birçok program uygulamaya koydu.
  23. V-ABD, Florida: Bazı alanlarda sokağa çıkma yasağı verildi ve evde kalmaları söylendi. Okul çağındaki öğrencilere öğle yemekleri verildi. Bazıları Covid-19 testinden geçirildi.
  24. MM-ABD, Florida: Yemek yeme restoranları, barlar, okullar, üniversiteler, perakende satış mağazaları kapatıldı. Sadece restoranlardan yemek alabiliyoruz ve sınırlı menüler oluşturdular. Çin, Güney Kore, tüm Avrupa, İran ve Mısır’a çift yönlü uçuşlar kısıtlandı ve bunlara izin verilmiyor. Aşılar oluşturuluyor. Sosyal medya üzerinden günlük “Corona” güncellemelerini izledik.
  25. DA-Almanya: Alman hükümeti gerekli tedbirleri aldığını ve gereken ihtiyaçların karşılanması noktasında da işverenlerin ve işçilerin kayıplarını karşulayacağını açıkladı. Bazı paketler açıklandı ama hala işe gitmek zorunda olan insanlar var ve onlarla ilgili yeteri kadar tedbir alındığı düşünmüyorum. Birlikte göreceğiz.

Şehrinizdeki hastaneler ve sağlık personeli yeterli düzeyde mi?

  1. SA-Tayland: Emin değilim ama şu anda burada çok normal görünüyor
  2. BM-Belçika: Evet, ellerinden geleni yapıyorlar.
  3. WMF-Brezilya: Salgının başından beri buradayız. Şimdilik yeterli sağlık personeline sahibiz.
  4. TT-Dubai: Evet yeterli seviyede.
  5. FG-Kosova: Burada hastaneler çok yeterli değil ama ne mutlu ki Covid-19’lu çok vaka yok.
  6. H-İngiltere: Hastaneler ve sağlık personeli bundan önce düşük seviyedeydi, bu yüzden hayır, her zaman düşük seviyede olduklarından şüpheleniyorum! 
  7. OD-Rusya: Hayır, maalesef. 
  8. BK-Yunanistan: Maalesef bu konuda genel olarak Avrupa, Türkiye’nin çok çok çok gerisinde. Bunu genel deneyim ve tecrübelerime göre söyleyebilirim.
  9. SJC-Güney Kore: Evet, yeterli oranda sahibiz ve virüsün pozitif olduğu hastaları alıyorlar. 
  10. MC-İtalya: Hayır, yoğun terapi yerleri yok. 
  11. BT-İspanya: Gerçekten emin değilim, sanırım sağlık uzmanı kapasiteleri genişletildi.
  12. X-Çin: Evet, sonuçta Çin büyük bir ülke.
  13. SC-Güney Afrika: Hastanelerimiz ve sağlık personelimiz yeterli düzeyde değil. Yerel ilçelerde yaşayan milyonlarca insanımız var ve hastaneler önümüzdeki haftalarda ve hatta günlerde etkilenen insan miktarını kaldıramayacak.
  14. JM-Sırbistan: Bilmiyorum.
  15. B-İrlanda: Sağlık sistemimiz şu anda krizle baş edebilmektedir, ancak vaka sayısı çok hızlı yükselirse sistemimiz baskı altında olacak. 
  16. R-İsveç: İsveç’te hala çalışıyorlar ve en kötüsünü bekliyorlar.
  17. VC-Polonya: Bir gurbetçi olarak, bu ülkede sağlık sisteminin veya hastanelerin yeterlilik düzeyi hakkında çok bilgim yok. Bu salgın meydana gelmeden önce iki kez doktora gittim ve her iki kez de doktorlar ofisi yetersiz görünüyordu, ancak çok verimli ve hızlı bir şekilde benimle ilgilendiler.
  18. JT-Kanada: Sağlık hizmetinde çalışmadığım için emin değilim. Ancak, hepimiz üzerimize düşeni yapar ve kurallara uyarsak çalışkan sağlık profesyonelleri ellerinden gelenin en iyisini yapacaktır.
  19. L-Kanada: Evet, virüs küçük şehrimize çarptığında çalışmak için yeterli sağlık çalışanı olduğuna inanıyorum.
  20. MÇ-Malta: Açıkçası bilmiyorum ancak çok küçük bir ülke olduğumuz için yeterli olmayacağı görüşündeyim.
  21. YdT-Malta: Tam olarak emin değilim ama sanırım hayır. Büyük problem adada tek bir hastane var ve virüse özel hizmet verebilecek durumda değil. Özel hizmeti olanlar için büyük adadaki hastaneye gitmek zorundayız
  22. GG-ABD, Georgia: Yerel hastanemizin bu salgını nasıl idare edeceğini bilmiyorum. Ben enfekte bakım için bazı planların yanı sıra insanlar için yararlı kaynakları paylaştıklarını biliyorum. Virüsün büyüklüğü ve doğası daha önce hiç görmediğimiz bir şey. Bu bizim için yeni.
  23. V-ABD, Florida: Evet, şimdilik.
  24. MM-ABD, Florida: Evet.
  25. DA-Almanya: Hastane kapasitesi ve sağlık çalışanları konusunda bir sıkıntı henüz oluşmadı.

Ne kadar test uygulandığını biliyor musunuz?

  1. SA-Tayland: Hayır. 
  2. BM-Belçika: Hayır, pek değil.
  3. WMF-Brezilya: Hiçbir fikrimiz yok çünkü sadece hastanelerdeki hastalarda (kararsız olunan durumlarda) uygulanıyor.
  4. TT-Dubai: En yüksek seviyede testlerin uygulandığını biliyorum.
  5. FG-Kosova: Sayıları tam olarak bilmiyorum.
  6. H-İngiltere: Kaç tane test olduğu konusunda hiçbir fikrim yok. 
  7. OD-Rusya: Hayır. Rusya’daki gerçek sayıların paylaşılmadığı haberlerine gelince, gerçekten enfekte olmuş insan sayısını tespit edebilecek tıbbi ekipman eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum.
  8. BK-Yunanistan: Bu konuda hiçbir fikrim bulunmuyor.
  9. SJC-Güney Kore: Hayır bilmiyorum ama çok sayıda uygulandı.
  10. MC-İtalya: Bilmiyorum 
  11. BT-İspanya: Hayır.
  12. X-Çin: Emin değilim, ama belirli ilaç ve aşı çıkmasını umuyorum.
  13. SC-Güney Afrika: Şimdiye kadar tahmini 15529 test tamamlanmıştır, 14975 test negatiftir- 709 vaka pozitif olarak doğrulanmıştır.
  14. JM-Sırbistan: Hayır.
  15. B-İrlanda: Hayır, tam bir sayı yok, ancak test edilen birçok insanın hala test sonuçlarını beklediğini biliyorum. 
  16. R-İsveç: 25 Mart itibariyle yaklaşık 24.000 kişi test edildi.
  17. VC-Polonya: Hayır.
  18. JT-Kanada: Hayır, kaç testin uygulandığını bilmiyorum.
  19. L-Kanada: Hayır.
  20. MÇ-Malta: İnternet üzerinden ve yerel haber sitesinden vaka sayısını takip etmekteyim ne kadar test yapıldığı konusunda bilgim yok ne yazık ki.
  21. YdT-Malta: Tam olarak bilmiyorum. 
  22. GG-ABD, Georgia: Bu konuda net bir bilgim yok.
  23. V-ABD, Florida: Emin değilim.
  24. MM-ABD, Florida: 1000
  25. DA-Almanya: Şeffaf politika uygulandığı için kaç test uygulandığını her gün öğrenebiliyoruz.

Salgın olayları öncesinde evde geçirdiğiniz süre ne kadardı?

  1. SA-Tayland: Günümün çoğunu evde geçiriyordum. 
  2. BM-Belçika: Evde kalmamızı söylemelerinden önceki bir haftamı evde geçirdim.
  3. WMF-Brezilya: Fazla değil çünkü çoğunlukla çalışıyorum.
  4. TT-Dubai: Şimdi olduğundan çok daha azdı.
  5. FG-Kosova: Olaylar öncesinde çok fazla evde kalmıyordum. 
  6. H-İngiltere: Genellikle annem ve evden çalışma nedeniyle evde çok zaman geçiriyordum. 
  7. OD-Rusya: Normal hayatımı yaşamaya devam ediyordum. 
  8. BK-Yunanistan: Ben genel olarak evcimen bir insanım ama yürümeyi gezmeyi çok severdim. Şu anda sadece terasımda müzik açıp dans ediyorum yoksa enerji patlaması yaşarım sanırım.
  9. SJC-Güney Kore: İş dışında normal sürelerde evdeydim. Henüz resmi karantinada olmadığımız için de dışarı çıkabiliyorum.
  10. MC-İtalya: Günde 12 saat evdeydim. 
  11. BT-İspanya: Zamanımın %80’i evde geçiyordu. 
  12. X-Çin: Yürüyüşler ve okul dışında evdeydim. Olaylar süresinde ise 2 haftadan az bir zamanım evde geçti.
  13. SC-Güney Afrika: Kişisel antrenör olmam nedeniyle evde çok az zaman geçirdim. Günde 8 saatlik çalışmamın ardından yaklaşık 2-3 saat evdeydim. 
  14. JM-Sırbistan: Evden çalışıyorum, ortalamadan daha fazla, ama yürüyüşlere çıkmayı ve sık sık müzeleri ve tarihi mekanları ziyaret etmeyi severdim.
  15. B-İrlanda: Günden güne değişiyordu. Dışarıda yemek yemeyi, arkadaşlarımla sosyalleşmeyi, çalışmayı vb. seviyorum ama açıkçası şimdi her saatimi harcıyorum. Belki bir saat köpeğimi dışarı çıkarmak dışında evdeyim. Virüsten önce, belki gün boyunca 3 saat. 
  16. R-İsveç: Evde pek kalmadım.
  17. VC-Polonya: Cumartesi ve pazar günleri tüm hafta sonunu evimde geçiriyordum.
  18. JT-Kanada: Virüs uluslararası hale gelir gelmez dışarı çıkışlarımı sınırlandırdım.
  19. L-Kanada: Evden çalışıyorum, bu yüzden evde (virüsten önce bile) çok fazla kalıyordum,
  20. MÇ-Malta: Çok fazla dışarıda zaman geçiren bir insan değildim açıkçası. Bu nedenle dışarıya çıkmamak bana kendimi güvende hissettiriyor.
  21. YdT-Malta: Ortalama uyku dışında 4-5 saat evdeydim.
  22. GG-ABD, Georgia: Rutinlerimiz çok fazla değişmedi.
  23. V-ABD, Florida: Online çalışıyorum, zamanımın çoğu evde.
  24. MM-ABD, Florida: 2 hafta kadar evdeydim.
  25. DA-Almanya: Hafta ortası bazı akşamlar ve hafta sonu genellikle dışarda zaman geçiyorduk.

Evde olmak psikolojinizi nasıl etkiliyor?

  1. SA-Tayland: Çok etkilemiyor ama normalden daha fazla sıkılıyorum.
  2. BM-Belçika: Bunu seviyorum. Evimi seviyorum. Burası benim güvenli yerim.
  3. WMF-Brezilya: Şimdilik durumu kontrol altında tutuyorum.
  4. TT-Dubai: Gerçekten iyi değil.
  5. FG-Kosova: Ben iyiyim. Şimdiye kadar her şey yolunda. 
  6. H-İngiltere: Bu olay henüz geçen haftadan beri sürdüğü için henüz ilk günler ama bunun zihinsel durumumu etkilemeyeceğini düşünüyorum çünkü aktif ve pozitif kalıyorum.
  7. OD-Rusya: Evde olmayı seviyorum. 
  8. BK-Yunanistan: Evde olmak değil de bir arkadaşla iki lafın belini kıramamak benim gibi sosyal bir insan için biraz negatif.
  9. SJC-Güney Kore: Bilmiyorum çünkü evde kendimizi tamamen soyutlamıyoruz.
  10. MC-İtalya: Ben iyi durumdayım çünkü virüsün yayılmasını önlemek için kurallara uymak gerektiğinin farkındayım. 
  11. BT-İspanya: Evde olmamızın virüsün yayılmasını durdurmaya yardımcı olacağı bilgisiyle evde oldukça mutluyum. Herkesin iyiliği için kişisel fedakarlıklar yapmak zorundayız.
  12. X-Çin: Doğayı seviyorum ve normal yaşamı, eğlenceyi ve kahkahaları seviyorum. Böyle kalmak bazen beni üzüyor ve depresyona sokuyor.
  13. SC-Güney Afrika: Psikolojik olarak şimdiye kadar iyiyim. Ben çok sosyal bir insanım, bu yüzden her zaman meşgul kalmaya çalışıyorum. Bunu yapmazsam olumsuz bir etki yaratabileceğini biliyorum.
  14. JM-Sırbistan: Güneşte temiz hava almayı ve egzersiz yapmayı özlüyorum ama yine de genelde mutlu ve iyimserim.
  15. B-İrlanda: Eğer zihninizi meşgul etmezseniz biraz delirmeye başlayabilirsiniz. 
  16. R-İsveç: İyi bir şekilde çünkü yapmak istediğim şeyleri yapma şansı veriyor.
  17. VC-Polonya: Evde olmak beni psikolojik olarak fazla etkilemez çünkü yalnız kalmaya alışkınım.
  18. JT-Kanada: Hiç kimse için kolay değil, ama beni kontrol etmesine izin vermiyorum. Olumsuzluğu sınırlamaya ve beni mutlu eden şeylere odaklanmaya çalışıyorum.
  19. L-Kanada: Evde olmayı seviyorum, büyük bir arka bahçeye sahip çok rahat bir evim var. Annesi hastanede çalıştığı ve babası da hala çalışacağı için 8 yaşındaki torunum hafta boyunca geliyor. Ayrıca görüntülü sohbet telefonuyla insanlarla iletişim halindeyim. Ayrıca görüntülü sohbet yoluyla insanlarla tam zamanlı olarak çalışıyorum.
  20. MÇ-Malta: Bir ihtiyacımı almak ya da arada hava almak için çevrede yürüyüşler yapamamak pek hoş bir durum değil ancak karantina sürecinde evde çalışabildiğim için ve yiyecek içecek konusunda herhangi bir sorunum olmadığı için evde kalmak psikolojik anlamda çok kötü etkilemedi. Tüm dünyada ve özellikle Türkiye’de bu kadar hızlı artışın önüne geçilememesi ve olası kötü sonuçları düşünmek evde kalmaktan daha çok psikolojimi bozuyor.
  21. YdT-Malta: Kapana kısılmış gibiyiz çünkü dışarıda vakit geçirmeyi seviyoruz ama şimdi çıkamıyorum ve psikolojik olarak kötü hissediyorum. Hafta sonları mutlaka sahile giderdim kış olsa bile yürürdüm. Köpeğimi gezdirirdim ama şimdi yapamıyorum arkadaşım köpeğimizi kısa mesafe için gezdiriyor.
  22. GG-ABD, Georgia: Ailem ve benim için evde olmak rahat.  Bazı malzemeleri online sipariş ettik ama bu da bizim için normaldir.
  23. V-ABD, Florida: İyi ama geleceği bilememek daha zor.
  24. MM-ABD, Florida: Hayır.
  25. DA-Almanya: Mart’ın ilk haftasından itibaren evdeyiz. Hala her gün işe gitmek için dışarı çıkmak zorunda olanları düşününce evde olmak çok büyük bir konfor olarak geliyor ve bu durumdan şikâyetçi değilim.

Zamanınızı nasıl geçiriyorsunuz?

  1. SA-Tayland: Çalışıyorum, müzik yapıyorum, video düzenliyorum, YouTube izliyorum ve sosyal medyayı takip ediyorum. 
  2. BM-Belçika: Sevdiğim TV showlarını izliyorum.
  3. WMF-Brezilya: TV izliyorum, okuyorum ve çalışıyorum.
  4. TT-Dubai: Netflix kullanıyorum ve rahat takılıyorum.
  5. FG-Kosova: Video oyunları oynuyorum, film izliyorum ve köpeğimle bahçede yürüyorum.
  6. H-İngiltere: Çevrimiçi ücretsiz bir kursa kaydoldum, uzun yürüyüşlere çıkıyorum, sosyal medyada arkadaşlarla iletişimde kalıyorum, yemek pişiriyor ve TV izliyor veya okuyorum.
  7. OD-Rusya: Her zaman yaptığım şeyleri yapmaya devam ediyorum. 
  8. BK-Yunanistan: Yemek yapıyorum, müzik dinliyorum, dizi izliyorum. Yapması zaman alan uğraştıran özlediğim geleneksel yemekleri yapıyorum.
  9. SJC-Güney Kore: Netflix ve Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarıyla.
  10. MC-İtalya: Netflix, PlayStation, kitap okuma ve yemek pişirme ile.  
  11. BT-İspanya: Evden çalışma ve olağan temizlik işleri yapıyorum. Bahçecilikle uğraşıyorum. 
  12. X-Çin: Bütün gün birçok film ve müzik izledim. Ama okumak için zihnimi sakinleştiremiyorum.
  13. SC-Güney Afrika: Ekstra çevrimiçi eğitim aldım. Çocuklarımın sabit bir okul programı var. Çok az haber izliyoruz. Biz evde her gün egzersiz yapıp formda kalıyoruz. Günlerimizi ‘normal bir gün’e çok benzettik ancak saatlerimizi çok katı bir rutin olarak planladık. Bu, çocuklarımın okul çalışmalarına ayak uydurmalarına ve durum üzerinde çok fazla panik yapmamalarına yardımcı oluyor.
  14. JM-Sırbistan: Çalışmanın yanı sıra oyun oynar, gösteri ve film izleriz.
  15. B-İrlanda: Zamanımı köpeğimle gezerek ve çoğunlukla online eğitmenlik yaparak doldurdum. 
  16. R-İsveç: Çalışıyorum ve yazıyorum.
  17. VC-Polonya: Sabah ve gün boyunca online eğitim veriyorum ve bunlar arasında meditasyon yapıyorum. Netflix izliyorum, video konferans toplantıları, ders planlama, içerik oluşturma, ailem ve arkadaşlarınızla görüntülü sohbetler yapıyorum.
  18. JT-Kanada: Sosyal medya ile ailem ve arkadaşlarımla daha çok iletişim kuruyorum. Ayrıca daha fazla film geceleri, evdeki moralleri yükseltmek için mini yarışmalar yapıyoruz.
  19. L-Kanada: Çalışıyorum, her gün egzersiz yapıyorum, sağlıklı yiyecekler hazırlıyoruz, televizyon izliyorum, torunumla takılıyor, temizlik yapıyor, insanlarla konuşuyorum, okuyorum. Çok meşgul olduğumu fark ettim ama aslında bu virüsten önceki hayatımdı.
  20. MÇ-Malta: Uyanıp çalışmaya başlıyorum ardından mesaim bitince dizi izliyorum. Biraz temizlik, kitap okuma ve bolca sosyal medya kullanıyorum.
  21. YdT-Malta: Her gün 8 saat online eğitim veriyorum. Kalan vakti yemek yaparak ve Netflix izleyerek geçiriyorum.
  22. GG-ABD, Georgia: Netflix, evdeki hobilerin yanı sıra eğlence seçimimizdir.
  23. V-ABD, Florida: Bilgisayardayım, egzersiz yapıyorum, televizyon seyrediyorum ve ailemle oyun oynuyoruz.
  24. MM-ABD, Florida: Uyuyorum, dua ediyorum, televizyon izliyorum, bahçe işleri yapıyorum, strateji geliştiriyorum ve yemek yapıyorum.
  25. DA-Almanya: Farklı yemekler deniyorum, her gün mutlaka film izliyorum ve boş boş zaman geçirmenin tadını çıkarıyorum.

Uyku ve beslenme düzeninizde değişiklik oldu mu? Meditasyon yapıyor musunuz?

  1. SA-Tayland: Daha geç vakitte yatmaya başladım. Normalden biraz daha sağlıksız yiyorum ve meditasyon yapmayı sevmeme rağmen son zamanlarda yapmadım.
  2. BM-Belçika: Tembel olmamak için plank challenge (egzersiz) yapıyorum.
  3. WMF-Brezilya: Uykum ve diyetim aynı. Meditasyon yapmıyorum.
  4. TT-Dubai: Çok olmadı. Evet meditasyon yapıyorum.
  5. FG-Kosova: Çok uyuduğum zaman uyku düzenim değişiyor ama yeme düzenim aynı. Meditasyon yapmıyorum ama evde spor yapıyorum.
  6. H-İngiltere: Uykum ve diyetim aynı; bal, limon ve zencefil bardaklarım dışında. 
  7. OD-Rusya: Bir değişiklik olmadı. Meditasyon yapmıyorum. 
  8. BK-Yunanistan: Zaten yememe içmeme çok dikkat ediyordum şimdi bir tık daha yükselttim. Etim, sütüm, meyvem vs. full konsantre durumdayım. Meditasyon yapmıyorum, Yemek yapmak bir nevi meditasyon gibi bana. Sonrasında bir de ev temizliği gerekmese. 🙂
  9. SJC-Güney Kore: Hayır bir değişiklik yok ve meditasyon yapmıyorum. 
  10. MC-İtalya: Çok fazla yiyorum. Meditasyon yapmıyorum. 
  11. BT-İspanya: Uyku düzenim değişmedi ve beslenmemi değiştirmedim. Ara sıra meditasyon yaparım.
  12. X-Çin: Evet, neredeyse gece yarısı yatıyorum ama sabah 3’te uyuyorum.
  13. SC-Güney Afrika: Uyku düzenim değişti. Çok iyi uyumuyorum bu yüzden geceleri uyanık halde çok zaman harcıyorum. Meditasyon yapıyorum.  Bu, Coronavirus olayından önce de benim için düzenli bir uygulamaydı ve o zamandan beri takip etmem iyi oldu.
  14. JM-Sırbistan: Uykum aynı, ama son zamanlarda çocuğum biraz daha fazla uyuyor. Yediklerimizi değiştirmedik. Meditasyon yapmıyorum, ama bu önemli ve başlamayı planlıyorum.
  15. B-İrlanda: Hayır uyku ve beslenme düzenim değişmedi. Meditasyon yapmıyorum ama dinlenmek için müzik dinliyorum.  
  16. R-İsveç: Otuz dakikalık bir yürüyüşe çıkıyorum ve çok sağlıklı besleniyorum. Meditasyon yapıyorum. 
  17. VC-Polonya: Daha erken uyanıyorum, daha fazla su içiyorum ve daha sık yiyorum. Evde olduğumdan beri gün boyunca meditasyon yapıyor ve daha sık dua ediyorum; çalışma saatlerim arasında dua etme / meditasyon yapma esnekliği var.
  18. JT-Kanada: Şimdiye kadar değişmedi. Hayır, meditasyon yapmıyorum.
  19. L-Kanada: Uyku ve beslenme düzenim aynı. Hristiyan olduğum için dua ediyorum. 
  20. MÇ-Malta: Çalışmadığım bir günümde normalden çok daha fazla uyudum karantina alışma süreci dolayısıyla sanırım. Şu an için geceleri çok iyi uyuyamasam da karantina ile ilgili olduğunu sanmıyorum. Genel anlamda uyku düzenimde bir değişiklik olmadı. Ancak beslenmede çok fazla hareketsiz kalmak ve yapacak bir şey olmamasından dolayı rahatsız edici ve gereksiz bir artış var. Meditasyona başlamayı aklımdan çok geçirmekle beraber bu süreçte ne yazık ki başlayamadım.
  21. YdT-Malta: Hayır değişmedi. Meditasyon yapmıyorum. 
  22. GG-ABD, Georgia: Diyet, uyku düzenleri, vb.’de herhangi bir değişiklik olmadı. Meditasyon yapmıyorum.
  23. V-ABD, Florida: Uyku düzenim aynı ama beslenme düzenimde yemek arttı. Meditasyon yapmıyorum.
  24. MM-ABD, Florida: Değişim olmadı. Meditasyon yapmıyordum ama bu olay başladığından beri başladım.
  25. DA-Almanya: Uyku düzenimde olmadı hala erken saatlerde uyanıyorum ancak yeme düzenim değişti. Hamur işleri ve abur cubur yiyorum.

Yalnız yaşamıyorsanız evdeki diğer kişiler durumdan nasıl etkileniyor? Yalnız yaşıyorsanız ailenizin diğer üyeleri durumdan nasıl etkileniyor?

  1. SA-Tayland: Yalnız yaşıyorum ama Avustralya’daki ailem iyi durumda
  2. BM-Belçika: Annem hala çalışıyor ve büyükannem evde iyi durumda.
  3. WMF-Brezilya: Annem durumdan etkilenmiyor. 76 yaşında ve O sadece evde kalıyor.
  4. TT-Dubai: Yalnız yaşıyorum. Ailem aynı ülkede yaşamıyor. Türkiye’deler ve durumları iyi.
  5. FG-Kosova: Aile üyelerim medya ve haberler yüzünden biraz paniğe kapıldılar ama iyi gidiyorlar.
  6. H-İngiltere: Annem son zamanlarda sırtını incitti ve son bir aydır çok fazla şey yapmıyor, şimdi çok daha iyi ama virüs nedeniyle dışarı çıkamıyor, hayal kırıklığına uğramış durumda ama zaman geçirmek için çok şey okuyor. 
  7. OD-Rusya: Benim için bir şey değişmedi. Ailem de iyi durumda. 
  8. BK-Yunanistan: Yalnız yaşıyorum. Ailem bir arada Türkiye’de. Sakıncalı bulsam da ananem ile beraberler şu süreçte, kardeşimin de okulu tatil edildi.
  9. SJC-Güney Kore: Yalnız yaşıyorum. Ailem de çok fazla halka açılmamaya çalışıyor.
  10. MC-İtalya: Biz birlikteyiz ve hepimiz direniyoruz. 
  11. BT-İspanya: Kocam durumundan gerçekten etkilenmiyor, çünkü zamanının çoğunu evde geçirirdi.
  12. X-Çin: Ebeveynlerim ve kız kardeşlerimin hepsi korunmaya dikkat ediyor ve dışarı çıkmıyorlar.
  13. SC-Güney Afrika: Çocuklarım çok korkmuş ve gergin durumda. En küçük çocuğumda, onu ‘zayıflamış bağışıklık sistemi’ kategorisine sokan bir böbrek bozukluğu var. Covid-19 hastalığına yakalanması durumunda yüksek risk altında olduğunu anlıyor. Panik ve stresle sayısız uykusuz gece geçirdi. Ölmekten çok korkuyor. Okuldaki son sınıf olan büyük kızım çok meşgul olduğu için biraz depresif bir ruh haline girdi. Ayrıca arkadaşlarını özlüyor ve durumdan endişe ediyor.
  14. JM-Sırbistan: Oğlumun hala uzaktan online okulu var, gerçekten hiçbir değişiklik yok.
  15. B-İrlanda: Ailemle yaşıyorum ama kardeşimi ve ailesini (eşi ve 2 çocuğu var) ziyaret edemiyoruz. Bu özellikle torunlarını haftada birkaç kez gören annem için zor. Onları görmemiz birkaç hafta alabilir. 
  16. R-İsveç: Biz evde iki kişiyiz ve dolapları temizleyerek birlikte çalışıyoruz ve projelerle ilgileniyoruz.
  17. VC-Polonya: Ailem farklı bir ülkede yaşıyor, iki farklı ülkeye yayılmış durumdalar ve her şeyi normal yapıyorlar ve olabildiğince iyi bir normallik hissi vermeye çalışıyorlar.
  18. JT-Kanada: Hepimiz bununla başa çıkıyoruz, birbirimize yardım ediyoruz ve işleri kolaylaştırıyoruz.
  19. L-Kanada: Bazı kardeşlerim kendini izole ediyor çünkü soğuk algınlığı olanlar vardı. Meşgul olduklarını ve yapmaları gereken şeyleri yaptıklarını, ancak pek zamanları olmadığını söylediler.
  20. MÇ-Malta: Bir ev arkadaşım var evde yalnız olmamanın insanın psikolojisini olumlu yönde etkilediğini düşünüyorum. Evden çıkamadığı için mutsuz ve durumdan dolayı endişe duyuyor.
  21. YdT-Malta: Arkadaşım işine gidemiyor çünkü turizm endüstrisinde çalışıyordu. Ekonomik olarak durumdan etkilendi. Psikolojik olarak hayal kırıklığına uğramış durumda ve para kazanamadığı için de problem yaşıyor. 
  22. GG-ABD, Georgia: Biz görüntülü konuşma ile ailemizin diğer üyeleri ve arkadaşlarımızla görüşerek iletişim kurmaya çalışıyoruz.
  23. V-ABD, Florida: Geçen yıl okul etkinliklerini, balo, mezuniyetini kaçırdığı için çok üzgün olan bir lise son sınıf öğrencisi kızım var. Ayrıca hastalanma korkusu. Oğlum hala çalışıyor, bu yüzden hastalanmaktan korkuyor.
  24. MM-ABD, Florida: İrlanda’da yapılacak büyük bir aile toplantımız iptal edildi ve hepimiz çok üzgünüz. Geniş ailemin üyeleri işverenler tarafından izne çıkarıldı ve onları duygusal olarak izliyorum ve destekliyorum. Tıp alanında çalışan aile üyelerine, ilk müdahale ekiplerine, posta alanlara ulaşıyorum.
  25. DA-Almanya: Eşim de 15 gündür evden çalışıyor. Tüm gün toplantı yaparak geçirdiği için eskisinden daha yoğun çalışıyor.

Sosyal medyayı takip ediyor musunuz? Bir gün içinde internette geçirdiğiniz süre nedir?

  1. SA-Tayland: Waw! Büyük olasılıkla 12 saat ve çevrimiçi olarak geçirdiğim en yüksek saat bu.
  2. BM-Belçika: Şu dönemde her zaman internetteyim ve devamlı takip ediyorum.
  3. WMF-Brezilya: Evet takip ediyorum. Belki günde 4 saat.
  4. TT-Dubai: Zamanımın çoğunu sosyal medya ve internette geçiriyorum.
  5. FG-Kosova: Çoğunlukla zamanımı WhatsApp ve online oyunlarla harcıyorum. 
  6. H-İngiltere: Muhtemelen her gün sosyal medyada yaklaşık bir saatimi arkadaş / aile ile sohbet etmek ve ilginç yayınlar okumakla geçiriyorum, ayrıca genellikle belgeseller olmak üzere birkaç YouTube videosu izliyorum.
  7. OD-Rusya: Sosyal medyayı takip ediyorum. Günde birkaç saatim internette geçiyor. 
  8. BK-Yunanistan: Sosyal medyayı haberleri takip etmiyorum sadece arkadaşlık uygulamaları maksat muhabbet olsun.
  9. SJC-Güney Kore: Toplam 2-3 saat.
  10. MC-İtalya: Evet, 12 saat internetteyim. 
  11. BT-İspanya: Evet sosyal medyayı takip etmeye çalışıyorum. Günde yaklaşık 1 saat internette geçiriyorum.
  12. X-Çin: Yeni haberleri almak için her zaman sosyal medyayı takip ediyorum. Soruyu yanıtlamak için ekranımı kontrol ettim, günlük 7 saat ortalama. 
  13. SC-Güney Afrika: Kişisel antrenmanım ve fitness nedeniyle sosyal medya takibim arttı. Günlük olarak sosyal medyayı takip ediyorum. Salgından bu yana yabancı öğrencilerimi de yakından izledim ve sosyal medyada günde yaklaşık 4 saat geçirdim. Daha sonra panik ve stres seviyelerini ortadan kaldırmak için bunu günde 1 saatle sınırlandırdım.
  14. JM-Sırbistan: Çok fazla Facebook, ama pandemi hakkında bilgi almaktan daha fazla değil. 7-8 saat çalışıyorum ve sosyal medyada ve Youtube’da günde yaklaşık 5 saat zaman geçirip bir şeyler izliyoruz.
  15. B-İrlanda: Evet, ne yazık ki sosyal medyada çok fazla zaman harcıyorum. Şu anda günde 3-4 saat belki. 
  16. R-İsveç: Online çalışmanın yanı sıra e-postaları yanıtlama ve bilgi arama gibi şeylerle, günde yaklaşık 10 saat diyebilirim.
  17. VC-Polonya: Her gün sosyal medyadayım ve bunu almamı sınırlamalıyım. Öğrencileri kazanmak için sosyal medyayı kullanıyorum, bu yüzden gün boyunca işteyim.
  18. JT-Kanada: Evet, sosyal medyayı takip ediyorum. İşim ve eğlenmek için günde yaklaşık 10 saat internette geçiriyorum.
  19. L-Kanada: Facebook ve görüntülü sohbeti kullanıyorum ve insanların gönderdiği komik şeylere (muhtemelen günde 1 saat) çok fazla kahkaha atıyorum. 
  20. MÇ-Malta: Sosyal medyayı takip ediyorum kısa kısa aralıklarla ama kısa süreli kontrol edip kapatıyorum. Toplam 3 saat gibi bir süre olabilir ama tam emin değilim.
  21. YdT-Malta: Evet takip ediyorum. İnternette öğretmenlik yaptığım için takip ediyorum ve öğrencilerim de sürekli bildirim veriyor.
  22. GG-ABD, Georgia:İnternette geçirdiğimiz zaman, her gün ne yapmamız gerektiğine bağlı olarak değişiyor.
  23. V-ABD, Florida: Online öğretmenlik yaptığım ve haber güncellemelerini okuduğum için günümün çoğunu internette geçiriyorum. 
  24. MM-ABD, Florida: Evet takip ediyorum. Günde 2 saat zaman geçiriyorum.
  25. DA-Almanya: Sosyal medyada saatlerimi geçiriyorum 1-2 gün öncesine kadar. Doğuma kısa bir zaman kaldığı için olumsuz haberlerden çok etkilenmemek için kendime sınırlar koydum. Günde 1-2 kez girip gelişimleri okuyup, çıkıyorum.

Sosyal medya psikolojinizi nasıl etkiliyor?

  1. SA-Tayland: Beni daha paranoyak yapıyor ve daha az motive ediyor. Açıkçası çevrimiçi olarak çok fazla zaman harcamak sağlıklı değil.
  2. BM-Belçika: Pek etkilemiyor. Oldukça gerçekçi biriyim, bu yüzden sahte hesapların psikolojimi etkilemesine izin vermem. 
  3. WMF-Brezilya: Beni etkilemiyor.
  4. TT-Dubai: Bana iyi geliyor.
  5. FG-Kosova: Pek etkilemiyor çünkü haberleri sosyal medyada okumuyorum. 
  6. H-İngiltere: Sosyal medyanın psikolojimi çok fazla etkilediğini hissetmiyorum.
  7. OD-Rusya: Beni etkilemiyor. 
  8. BK-Yunanistan: Çok kötü etkiliyor bu yüzden hiç takip etmiyorum. Birçok sohbet grubundan da ayrıldım bu süreçte.
  9. SJC-Güney Kore: Tüm dünyadaki arkadaşlarımla neler olup bittiğini takip etmek beni uykudan önce meşgul ediyor.
  10. MC-İtalya: Her haberi kontrol ederim. 
  11. BT-İspanya: Sosyal medyanın üzerimde zararlı bir etkisi yok. Ben olumlu biriyim.
  12. X-Çin: O zamanlar gerçekten üzülüyordum ve kötü bir haber gördüğümde ruh halim daha da kötü oluyordu ve her şeyden sıkıldım. Endişe bana işkence yaptı. 
  13. SC-Güney Afrika: Sosyal medyanın psikolojimi olumsuz etkilediğini gördüm. Medya, zaman zaman işlenemeyecek kadar ince olan her ince ayrıntıya odaklanıyor. Uluslararası hastanelerin ve yoğun bakım ünitelerinin videoları izlemek çok üzücüydü ve bu beni daha da panikletti.
  14. JM-Sırbistan: Yaşamlarımızı sosyal medyada öngörülen yaşamlarla karşılaştırmanın dezavantajlarını görüyorum, ama aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki arkadaşlarınız ve ailenizle iletişim halinde kalmak bizim için harika bir araç. Bence sosyal medya bizi hala kendi düşüncelerimizle birlikte olma, sezgilerimizi dinleme yeteneğinden uzaklaştırıyor. Oldukça bağımlılık yapıcı ve bağlantımızı tamamen kesmek zor.
  15. B-İrlanda: Sosyal medya tehlikeli bir yer olabiliyor. Yanlış bilgi / sahte haber paylaşan insanlar başkalarının panik yapmasına ve endişelenmesine neden oluyor. 
  16. R-İsveç: Oradaki tüm yanlış bilgilerle üzülüyorum.
  17. VC-Polonya: Yayınlarımı sınırlandırmam ve videoları izlemem gerekiyor çünkü endişe ve korkuyu tetikliyor.
  18. JT-Kanada: Sorun değil, ama ruh halimi olumsuz yönde etkilediğini fark edersem, kullanmayı bırakacağım. Sadece olumlu bir şekilde kullanıyorum.
  19. L-Kanada: Bilgiden hoşlanıyorum ve bana komik şeyler gönderiyorlar.
  20. MÇ-Malta: Ne yazık ki sürekli kötü haberler aldığımız için moralim bozuluyor ama haberleri bu kaynaktan bu kadar çabuk öğrenebildiğim için de vazgeçemiyorum.
  21. YdT-Malta: Psikolojimi kötü etkiliyor. Öğrencilerimle de ilk zamanlar tek konuştuğumuz konu buydu. Moralimi bozuyordu çünkü sabahtan akşama kadar herkes kaç vaka var durum nasıl diye soruyordu. Şimdi bunu dengelemeye çalışıyorum. Sosyal medyayı sınırlandırdım.
  22. GG-ABD, Georgia: Sosyal medya, sevdiklerinizle iletişim halinde kalmak için çok önemli ve bu anlamda iyi. 
  23. V-ABD, Florida: Pek değil, beni biraz güldürüyor.
  24. MM-ABD, Florida: Evet, çünkü sosyal medyadan ve aşırı paylaşımlardan gelen haberlere aşırı bağımlı olan başkaları tarafından etkileniyorum. Güvenilir olduğum sitelerden haberdar olmak için sosyal medyayı kullandım. İnterneti grup namazı, yemek pişirme, arabuluculuk ve egzersiz yapmak için kullanıyorum.
  25. DA-Almanya: Kesinlikle olumsuz etkiliyor.

Haberleri ne sıklıkla takip ediyorsunuz?

  1. SA-Tayland: Genellikle pek değil ama geçen 1-2 haftadır sürekli takip ediyorum. 
  2. BM-Belçika: Her zaman dünya haberlerini takip ederim. Asla yerelleri takip etmem.
  3. WMF-Brezilya: Belki günde iki kez veya daha az.
  4. TT-Dubai: Her bir iki saatte bir kontrol ediyorum.
  5. FG-Kosova: Son zamanlarda haberleri daha çok televizyondan izliyorum. 
  6. H-İngiltere: Haberler tekrarlandığı ve insanlarda korku ve panik yarattığı için takip etmemeye özen gösteriyorum, bunun için yıllardır haber kanallarını izlemedim.
  7. OD-Rusya: Günde birkaç kez kontrol ediyorum. 
  8. BK-Yunanistan: Etmiyorum bir şekilde beni buluyor anksiyetik arkadaşlarım sağ olsun.
  9. SJC-Güney Kore: Her gün.
  10. MC-İtalya: Her saat. 
  11. BT-İspanya: Günde iki kere.
  12. X-Çin: Tekrar kontrol etmek için bir saatte bir olabilir. 
  13. SC-Güney Afrika: Haberleri günlük olarak takip ediyorum, ancak ulusal bir sesleniş olmadığı sürece, süreleri günde iki kez 10 dakika ile sınırlandırdım.
  14. JM-Sırbistan: Haberleri hiç izlememeye çalışıyorum. Bazen arkadaşlarım bana bilmem gerektiğini düşündükleri şeylerin video’larını gönderiyor. Virüsün öncelikle öğrencilerim aracılığıyla yayılmasını takip ediyorum, bunlar ağırlıklı olarak Asya ülkelerinden.
  15. B-İrlanda: Haberleri günlük olarak takip ediyorum. 
  16. R-İsveç: Günlük olarak.
  17. VC-Polonya: Covid19 hakkındaki haberleri sadece şu şekilde kontrol etmeye karar verdim: Pazartesi ve cuma günleri yani haftada sadece 2 kez.
  18. JT-Kanada: Günde bir saat.
  19. L-Kanada: Her gün haberleri ve Dr. Öz’ü haberdar olmak için izliyorum.
  20. MÇ-Malta: Günde en az iki kez vaka sayısını kontrol ediyorum. Elime telefonu aldığım zamanlarda da gelişmeler var mı diye sıklıkla kontrol ediyorum.
  21. YdT-Malta: Her gün ama zamanım zaten sınırlı olduğu için sadece duruma bakıyorum aksi halde beni depresif yapıyor.
  22. GG-ABD, Georgia: Haberlere ve sosyal medyaya sık sık ara veriyoruz.
  23. V-ABD, Florida: Gün boyunca.
  24. MM-ABD, Florida: Günde iki kez.
  25. DA-Almanya: Artık günde 1-2 kez.

Durumun geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

  1. SA-Tayland: Bence bu durum sona erecek ve daha uzun süreli etkiler görülecek. Önümüzdeki yıllarda uygulanacak şeyler insanlık için olumsuz bir adım olacak.
  2. BM-Belçika: Umarım Gaia (Doğa Ana) tekrar başlayabilir!
  3. WMF-Brezilya: Sanırım her şey geçecek ve gezegende nerede olduğumuza veya ne kadar paramız olduğuna bakılmaksızın aynı sorunlara maruz kaldığımızı anlayacağız.
  4. TT-Dubai: Bence her şey daha kötüye gidecek. 3-6 ay daha bu durumun süreceğini düşünüyorum. 
  5. FG-Kosova: Bence durumun geleceği parlak ve durum yakında sona erecek. 
  6. H-İngiltere: Durumun geleceği için, nispeten kısa bir süre içinde biteceğini düşünüyorum ancak yakın süreç için ‘normale döneceğimizi’ göremiyorum.
  7. OD-Rusya: En iyisini umuyorum.
  8. BK-Yunanistan: Eninde sonunda hepimiz hasta olacağız. Benim bağışıklığım bir hayli zayıf. Normal soğuk algınlığım grip olsa bile bir ayda anca ayağa kalkabiliyorum. Bu yüzden umarım bir an önce tedavi bulunur.
  9. SJC-Güney Kore: Sanırım bu salgın bu yılki gibi düşündüğümüzden daha uzun sürecek. Bu yüzden bilmiyorum.
  10. MC-İtalya: Herkes kurallara uyarsa ve insanlar birbirlerine saygı duyarsa durum düzelebilir. 
  11. BT-İspanya: Bence Dünya sonunda iyileşecek, ama daha birçok ölümle birlikte.
  12. X-Çin: Ülkem son zamanlarda normale döndü, ancak dünyadaki bazı ülkeler için karamsarım. Kimsenin bunu yaşadığını görmek istemiyorum, bu yüzden ilgili departmanlar güçlü yasal önlemler almalı. 
  13. SC-Güney Afrika: Olumlu olmaya devam ediyorum ve yakında bir tedavi bulunacağını umuyorum.
  14. JM-Sırbistan: Empoze edilen kısıtlamaların felaket olmasını önleyeceğini umuyorum. Küresel ekonomi için uzun süreli etkilerin yanı sıra belki de birkaç faydası olacağını biliyorum. Umuyorum ki evden çalışma ve öğrenme için uygulanan sistemler, yaşama ve çalışma şeklimizde bir devrime yol açacaktır.
  15. B-İrlanda: Sanırım durum bittiğinde, dünyanın her yerinden insanları birbirine yaklaştırmış olacak. 
  16. R-İsveç: Bence kolayca unutulacak.
  17. VC-Polonya: Sanırım daha fazla insan hayatın bir oyun olmadığını fark edecek. Umarım millet başkalarının refahını önemsemeye başlar ve bencil olmayı bırakır, birlikte yasaklara uyar ve bu salgın hakkında üzerimize düşeni yaparsak, gitmesine yardımcı olacağız. (ör. evde kalmak, sosyal mesafe gibi)
  18. JT-Kanada: Sanırım iyileşmeye başlamak birkaç ay sürecek. Bununla birlikte, gelecekte bu dereceye kadar yükselen böyle bir sorunun önlenmesi için dünya çapında daha iyi planlama yapılacağını düşünüyorum.
  19. L-Kanada: Bence bir pandemi gerçekleşti, çünkü tarih böyle olduğunu gösteriyor. Bence Amerika önümüzdeki birkaç hafta içinde sert bir şekilde vurulacak ve en azından birkaç aylığına düşeceğiz. Sanırım Temmuz ve ağustos aylarında biraz yerleşecek, sonra sonbaharda geri gelecek ama bu kadar zor olmayacak.
  20. MÇ-Malta: Ne yazık ki çok iç açıcı bulamamaktayım. Malta’da önlemler çok önceden alınmasına rağmen vaka sayısının hızla 107’ye çıkması üzücü. Ancak Türkiye için çok daha fazla endişeliyim önlemlerin çok geç alınmaya başlaması ve insanların duyarsızlıkları, bilinçsizlikleri yüzünden maalesef ki %50’den daha fazla bir enfekte ile karşı karşıya kalabileceğini düşünüyorum. Türkiye’nin halen zorunlu çalışanlar dışında çok fazla kurumun açık olması çok sayıda kişinin her dakika tehlike altında olmasına neden oluyor. Umarım en kısa sürede önlemler en üst düzeye çıkarılır ve bu durumdan en az zarar ile kurtuluruz.
  21. YdT-Malta: Elbette bitecek ama daha ne kadar sürecek bilmiyorum. Bu yıl bence korona virüsle geçecek. Önümüzdeki sene normal hayatlarımıza döneceğimizi düşünüyorum.
  22. GG-ABD, Georgia: Bu salgının geleceği nasıl etkileyeceğini bilmiyorum. Biz daha önce de virüs olayları ve yaşamını sürdüren insanlar gördük. Herkes sağlıklı kalmak için üzerlerine düşeni yaparsa bu kısa ömürlü olabilir. Tıp Topluluğu’nun tavsiyelerine uymamız gerektiğine inanıyorum.  Evde kalın. Sık sık el yıkayın. Yaşam alanlarını temiz tutun. Özellikle hasta olanlardan uzak durun. Taze / dondurulmuş sağlıklı gıdaların dengeli bir diyetini yaparak beslenin ve evlerinizde egzersiz yapın. Bu konuda anlaşılması zor bir şey yok. İnsanlar sadece bize verilen talimatları izlemeli.
  23. V-ABD, Florida: Bilmiyorum, bu en zor kısım, bilinmeyen.
  24. MM-ABD, Florida: Bu durumun Eylül 2020’ye kadar devam edeceğine inanıyorum. Ama ekonomik olarak geri dönmek istiyorsak bundan daha erken olacaktır. Bir ulus olarak daha güçlü olacağız. Bu durumda diğer dünya liderlerinin davranışlarıyla çok şey öğreneceğiz.
  25. DA-Almanya: Tüm dünyanın yaşadığı bu durumla analiz yapmak için henüz çok erken. Herkes bilinçli davransa belki kısa sürede atlatılabilecek bir süreçken maalesef kişisel kararların tüm toplumu etkilediği ve ölümlerin yaşandığı günler geçiriyoruz. Bilim insanları bu virüse mutlaka bir çözüm bulacaklardır ama yeni dünya düzeninde ne gibi değişimler olacak, merakla bekliyorum.

İnternetiniz olmasaydı evde zamanınızı nasıl geçirirdiniz? 

  1. SA-Tayland: Müzik / gitar / yazma / düzenleme / okuma / yemek yapma.
  2. BM-Belçika: Kitap okuyarak ve oyun oynayarak geçirirdim.
  3. WMF-Brezilya: Okuyarak ve çalışarak.
  4. TT-Dubai: Muhtemelen internetsiz yapamam. 
  5. FG-Kosova: Çok fazla spor aktivitesi yaparım. 
  6. H-İngiltere: Eğer internet olmasaydı daha fazla kitap okurdum, daha uzun yürüyüşler yapar ve muhtemelen daha fazla TV izlerdim.
  7. OD-Rusya: Sadece TV izlerdim. 
  8. BK-Yunanistan: TV izlemiyorum bu yüzden delirirdim herhalde tek başıma!
  9. SJC-Güney Kore: Bazı ev işlerini yapardım ya da kitap okurdum. Bir şeyler çalışırdım. 
  10. MC-İtalya: Daha fazla kitap okurdum. 
  11. BT-İspanya: Çizmeyi / boyamayı, okumayı ve çalışmayı severim, bunlarla geçirirdim.
  12. X-Çin: Kesinlikle kitaplara âşık olurdum. 
  13. SC-Güney Afrika: Eğer internet olmasaydı, haber gibi şeyler için radyo gibi başka araçlar kullanırdım. Şu anki gibi günlük faaliyetlerime devam ederdim.
  14. JM-Sırbistan: Okuma, yazma, oyun oynama, konuşma, meditasyon, egzersiz yapma, şarkı söyleme, dans etme, yeni tarifler deneme.
  15. B-İrlanda: İnternetim olmasaydı, zamanımı bahçede, dekupaj testereleri ya da oyun kartları ile geçirirdim. 
  16. R-İsveç: Daha çok okur ve yazardım. Resim yapardım. Çizimlerimi yapardım.
  17. VC-Polonya: Günlük / yazma, video günlükleri, egzersiz, listeler ve takvim geri sayımları yapardım.
  18. JT-Kanada: Çok şey okurdum, yoga yapardım, egzersiz yapardım ya da kendimi meşgul edecek her şeyi yapardım.
  19. L-Kanada: İş yapar, telefonda konuşur, egzersiz yapar ve okurdum.
  20. MÇ-Malta: Çok zor bir soru. Tek yapabileceğim şeyin kitap okumak olduğunu düşünüyorum ama o da artık bir zorunluluk halini alacağı için kısa bir süre sonra bırakabilirdim. Sanırım temizlik yapıp uyurdum ve gerçekten çok zorlu bir süreç yaşardım.
  21. YdT-Malta: Böyle olursa sadece kitap okurdum. Okuduğum kitapları bile tekrar okurdum. Müzik dinlemeyi çok seviyorum ve sanırım çok müzik dinlerdim. Yemek yapmayı çok seviyorum ve yeni yemekler yapardım. Reçeller, tatlılar yapardım. İşim için çok kötü olurdu. Okulda öğretmeye devam ederdim ve yine ders vermeye çalışırdım.
  22. GG-ABD, Georgia: Ailem birbiriyle konuşuyor, kitap okuyor ve gürültülü dünyanın gürültüsünden sessiz inzivaların tadını çıkarıyor. Bu bizim için çok farklı değil. Değiştiremeyeceğimiz şeyler hakkında endişelenmek de anlamsızdır.
  23. V-ABD, Florida: Çok sıkılmış olurdum!!! Çok zor olurdu!
  24. MM-ABD, Florida: Dolaplarımı, çekmeceleri temizler ve düzenlerdim. Birçok şeyi atardım. Bir sürü kitap okurdum. Özgeçmişimi ve mektuplarımı düzenler, sıraya koyardım.
  25. DA-Almanya: Kitap okuyarak ve ev işleriyle zaman geçirerek.


Sizce virüs salgını dünyayı sosyolojik ve psikolojik olarak nasıl etkileyecek?

  1. SA-Tayland: İnsanlar daha çok korkuyorlar ve paranoyaklar. Başkalarına karşı daha şüpheliler ve insanları zor durumda bırakıyorlar.
  2. BM-Belçika: Umarım şikâyet eden tüm sümükler onu alır! Cidden. Dünya boktan olacak ve şikayet ediyoruz. Gaia’nın özgür ve güvenli olmasına izin vermeliyiz. Gitmemiz gerekiyorsa, al beni bebeğim. #bir dünya
  3. WMF-Brezilya: Bence insanlar dünyadaki yerinin, hepimizin aynı olduğunun farkına varacak. Ne kadar paramız olduğunun bir önemi yok, aynı gemideyiz.
  4. TT-Dubai: Yaşananların psikolojik olarak olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum. Bence dünyada yeni bir dönem başlayacak. 
  5. FG-Kosova: Sanırım fazla paniğe gerek yok. Geçmiş yıllardaki diğerleri gibi bu sadece bir virüs.
  6. H-İngiltere: Son soru hakkında birçok düşüncem var, ancak genel olarak konuşursak, insanların daha az bencil ve daha şefkatli olacağını düşünmek istiyorum. Göreceğiz.
  7. OD-Rusya: Dünyanın farklı bölgelerinde intihar gerçeklerini düşünecek olursak, sanırım virüs insanların psikolojisini değiştiriyor. 
  8. BK-Yunanistan: Zaten alt üst olmuş durumda. Eski sevgilim bile seni çok seviyorum ölürsem lütfen bunu unutma şeklinde irtibata geçti. Umarım bu süreç en az hasarla geçer gider ve unutulur.
  9. SJC-Güney Kore: Sosyolojik olarak insanlar evde sıkıştı ve başkalarıyla etkileşime girmiyor. Böylece internet üzerinden daha fazla iletişim kurmaya çalışacaklar. Fakat psikolojik olarak, insanlarla gerçekten buluşamadıkları için bir şekilde depresif olacaklar.
  10. MC-İtalya: Virüs bize, insanların gerçek doğasını gösteriyor. Artık insanların iyi mi kötü mü olduğunu görebileceğiz. 
  11. BT-İspanya: Dünyanın başkaları için daha fazla düşünce ile daha iyi bir yer olacağını umuyorum.
  12. X-Çin: Virüs salgınının insanlara felaket getirdi ve daha az harcama ile ekonomiyi geriletti. Şirketler kapandı ya da işten çıkarmaya zorladı. Sosyal kalkınmayı daha da kötüleştirdi. Hastalıktan muzdarip olanlar ve arkadaşlarını, ailelerini kaybedenlere. Felaket bir travma yaşıyorlar. Kimse ömür boyu bir yara istemez…
  13. SC-Güney Afrika: Psikolojik olarak dünyanın adapte olmayı ve değişmeyi öğreneceğini düşünüyorum. Hastalıkların nasıl bulaştığı açısından, insanların gelecekte seyahat ve iş ile ilgili seçimlerde ve düzenli olarak ellerinizi yıkamak gibi küçük günlük alışkanlıklarda çok daha bilinçli olacağını hissediyorum. Bu, insanlar daha kötüsünü beklemeyi ve durumlara hazırlanmayı öğrenecekler. İnsanlara yaşamın kendisine şükran göstermeyi ve bir göz açıp kapayıncaya kadar gerçekleşen her olumlu durumu bilmeyi öğretecektir. Mali olarak, yoksulluk ve yüzleşmek zorunda kalacakları finansal kayıpların fazlalığı nedeniyle birçokları için tam tersi bir etki yaratacaktır. Sosyolojik olarak tamamen değişecek. İnsanlar işlerin çalışma şeklini değiştirecekler. Finansal olarak tüm ülkeleri daha fazla yoksulluğa sokacak. İnsanlar kişisel ziyaretler yerine başkalarıyla iletişim kurmak için internet gibi araçları kullanarak sosyal mesafeyi daha fazla uygulamaya başlayacaklar. Daha büyük toplantılardan kaçınılacak ve insanlar düzenli olarak kendi kendine karantina alışkanlığına girebilir; bu da daha az sosyal bir çevreye yol açar.
  14. JM-Sırbistan: Umarım bu insanlığa bir uyandırma çağrısı olur. Böylece hepimizin bağlantılı olduğunu hatırlarız. Yeniden yapılanma ve küresel yasta birbirlerine yardım eden büyük bir insan hareketine ihtiyaç olacaktır. Açlık, beslenme, çocuk istismarı ve ihmali, akıl sağlığı krizi, ekolojimiz gibi bakmamız ve birlikte ele almamız gereken daha birçok salgın var. Umarım bu, standart rutinlerimizden ve eski paradigmalarımızdan kopup ailelerimiz ve arkadaşlarımızla daha güçlü bağlantılar kurmamıza yardımcı olur. Dünyada çok fazla sıkıntı olacağını biliyorum, ama bu denemelerden büyüyüp daha iyi bir gelecek yaratabileceğimizi biliyorum.
  15. B-İrlanda: Sanırım insanların düşünme şekillerini ve insanlara davranış biçimlerini değiştirecek… Umarım daha iyisi için! 
  16. R-İsveç: İnsanların yaşamlarında sadece geçici bir kesinti olduğunu düşünüyorum.
  17. VC-Polonya: Maalesef, birçok insanda yabancı düşmanlığında bir artışa neden olacak ve endişeyi tetikleyeceğini düşünüyorum. Pek çok insan zihinsel sağlık sorunları ile uğraşıyor ve bu virüs dünyamızın zihinsel dengesizliğini gösterecek. Ayrıca boşlukları doldurup, konuşarak mücadele veren ve zayıf olanları destekleyen, ruhani olarak güçlü ve köklü insanlar dünyamızın sembolü olacak.
  18. JT-Kanada: Güzel soru, bence bu bizi daha da birleştirecek. Bizi daha yakın ve daha az bölünmüş olmaya zorlayacaktır.
  19. L-Kanada: Asyalı çocuklara ve yetişkinlere İngilizce öğretiyorum, bu yüzden Aralık ayında tecrit etmeye başladıklarında durumu ilk elden gördüm. Birçok insan dairelerde yaşıyor, bu yüzden tam anlamıyla aylarca dışarı çıkmadılar. Ayrıca uzun süre dar alanlarda yaşayan ailelerde (öfke ve istismar) etkilerini gördüm. Aylarca dar alanlarda kaldıktan sonra, bir annenin sınıf sırasında oğluna aşırı bağırdığını gördüm. Çocuk ağlamaya başladı. Başka bir zaman anne ve babanın tartıştığını duyabiliyordum ama göremedim. Ayrıca, çalıştığım şirketin üyesi öğretmenler için birkaç sosyal medya sitesine üyeyim ve çoğu aynı şeye tanık olduklarını gördüm. Diğerleri ders sırasında fiziksel istismarın yaşandığına tanık oldular. Bu dünya için çok zor bir zaman ve karantinalar nedeniyle herhangi bir suistimal durumu daha da kötüleşiyor. Dışarıda kimseye izin verilmediğinden işletmeleri olan ancak onları çalıştıramayan yetişkinlerle de konuştum. Ayrıca, öğrencilerimin çoğunun kilo aldığını gördüm. Bu yüzden psikolojik olarak, virüsün en kötüsü olan Asya’da insanların mümkün olduğunca hayatlarına geri dönmeye çalışacaklarını düşünüyorum. Onlarla her gün konuştuğumda bu oluyor. Hastalanan ve sevdiklerini kaybeden diğerlerinin yıkımdan kurtulmak için daha fazla zamana ihtiyaçları olacaktır. Ve geri kalanımız için, çökmeye ve hazırlanmaya çalışıyoruz, çünkü bunun geldiğini ve kötü olacağını biliyoruz.
  20. MÇ-Malta: İnsanların psikolojisinin her geçen gün kötüye gideceğini ve bu duruma nasıl geldiğini sürekli sorgulayacakları, pişmanlık ve umutsuzluk içinde olacaklarını üzülerek ön gördüğümü belirtiyorum.
  21. YdT-Malta: Çok farklı şekillerde etkileyecek. Öncelikle bence sosyolojik olarak birçok insan yakınlaşacak. Kişisel ilişkiler daha yakın olacak çünkü insanların birbirlerini anlamalarına ve birbirimizi hatırlamamıza yardımcı oluyor. Benim ailem South Afrika’da yaşıyor. Kardeşim Haziran’da beni görmeye gelecekti ama bu durumda gelemeyecek. Sanırım onları bir yıl daha göremeyeceğim. Bu benim gibi birçok kişi için dezavantaj ama birçok aile de birlikte zaman geçirebilecek, bir arada olacak ve bu da bir kesim için avantaj.  Psikolojik olarak çok gerginlik yaşanacak. Çünkü gelir sorunları yaşanacak ve belki insanların evlerini, arabalarını satmaları gerekecek. Çünkü küçük işletmeler için bu çok zor bir durum. Işleri yoluna koymaları zor olacak. Bence intiharlar artacak. Bu çok üzücü. Biliyorum devletler bazı yardımlar yapıyor ama bunun yeterli olacağını ve herkese yapılabileceğini düşünmüyorum. Bir dahaki yıl hayatımız normale dönecek ama bence başka bir zorlu yıl başlayacak. 
  22. GG-ABD, Georgia: Birincisi dünyanın dört bir yanındaki insanlar, bir kriz sırasında birbirimize karşı nazik ve düşünceli olabiliyorsa, her zaman bu şekilde olabileceğimizi öğrenmelidir. 2. olarak dünyanın her yerindeki insanlar aynıdır. Aynı ihtiyaçlarımız var; yemek, kıyafet, su, barınak, temiz hava ve ilişkiler: kişisel ve profesyonel. Aileler, topluluklar, ülkeler ve dünya çapında ilişkiler çok önemlidir. Birbirimizle iyi geçinmeliyiz. Hiç kimse için kendi başına yaşayabileceği bir ada olmadığı gibi, hiçbir ülke bu dünyadaki diğer tüm ülkeler olmadan var olamaz ve gelişemez. Umarım Corona virüsü tehdidi sona erdikten sonra, şefkat, güç ve zeka sahibi insanlar olarak sonsuza dek birbirimizi sevecek ve kabul edeceğiz. Ülkeler arasındaki tüm savaşın ve savaş söylentilerinin unutulmasını diliyorum. Umarım dünya çapında insanlar olarak daha iyi iş ilişkileri kurarız. Dünyamızın şu anda karşılaştığı sorunlar hakkındaki görüşlerimi düşündüğün için teşekkür ederim
  23. V-ABD, Florida: Her iki alanda da dünyamız üzerinde büyük bir etkisi olacağını düşünüyorum. Korku ve kayıp her alanda çok büyük. Biz yaşayana kadar bunu anlayıp anlayamayacağımızı bile bilmiyorum.
  24. MM-ABD, Florida: Dünya sosyolojik olarak gelişecek çünkü dünya şimdi bize bakıyor. Tedavinin problemden daha kötü olmasını istemiyorum. Birçok insan bu iş kaybı sırasında intihar etmeyi düşünür. Birçok evlilik bitecek. Birçok insan, iş için yeniden başlamak zorunda kalacak, böylece onlara yardımcı olabilecek aile üyelerine güvenecekler. Çocukların eğitimleri yarım kalacak. Eğitimcilerin işleri daha da zorlaşacak.
  25. DA-Almanya: Sosyolojik olarak etkilerini söylemek için çok erken belki ama tüm toplumlar şimdiden sunu gördü; sağlık sisteminin ne kadar önemli olduğunu ve kriz zamanlarında devletlerine ne kadar çok ya da az güvenebileceklerini… Bu da farkındalık acısından çok önemli ders çıkartabilir herkese. Bu krizi iyi yönetenler ve yönetemeyenler olarak ikiye ayrılmış bir dünyadan uzun sure bahsedeceğimiz kesin.